U trendu

'Kosovo postalo model moderne putne infrastrukture'

Prva deonica autoputa Priština-Skoplje, od glavnog grada Kosova do sela Babuš kod Uroševca, danas je svečano otvorena a kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je tom prilikom da je Kosovo postalo „model moderne pune infrastrukture u regionu“.

Tači je na svečanosti otvaranja za saobraćaj prvih 20 kilometara autoputa „Arber Džaferi“ od Prištine do sela Babuš kod Uroševca, kazao da je izgradnja nove deonice „najlepši poklon koji mogu da daruju institucije Kosova državi, ali i svim gradjanima“.

„Ovo je naše Kosovo koje gradimo, to je projekat evropskog Kosova, modernog Kosova. Ovo je projekat koji pokazuje da ostvarujemo snove, ideje i da realizujemo projekte“, kazao je Tači.

On je ocenio da je reč o „modernom autoputu koji je dugo vremena nedostajao Kosovu“, poželevši svim gradjanima Kosova i regiona da ga koriste.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ocenio je da je izgradnja drugog po redu autoputa na Kosovu „osnov velike privredne transformacije koja će se dogoditi na polju razvoja“.

„Ovim autoputem će se prevesti milioni proizvoda prema tržištu EU. Ovo je osnov investicija u infrastrukturu, bez koga ne bismo mogli ni da zamislimo velike privredne transformacije koje nemaju veze samo sa kretanjem ljudi, već i sa prevozom robe“, rekao je Veselji.

Prema rečima kosovskog premijera Ise Mustafe, puštanje u rad nove deonice autoputa „Arber Džaferi“ predstavlja projekat „od suštinskog značaja“.

„Za mene je bitno da smo uspeli da uradimo veliki posao ove godine, isto kao i prošle“,kazao je Mustafa.

Izvodjač radova na deonici od Prištine do Djeneral Jankovića je američko turski konzorcijum „Bektel Enka“, koji je izgradio i autoput „Ibrahim Rugova“, od Prištine do granice sa Albanijom.

Vrednost radova na autoputu „Arber Džaferi“ iznosi oko 600 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.