U trendu

Lakše do kosovskih dokumenata, pojednostavljene procedure

Administrativno uputstvo kojim se pojednostvaljuje procedura za dobijanje kosovskih dokumenata stupiće na snagu u ponedeljak kaÅŸe zamenik kosovskog ministra policije Milan Radojević.

Do kraja nedelje, kako kaÅŸe, Agencija za civilnu registraciju je zaduÅŸena da poÅ¡alje jasne istrukcije matičnim sluÅŸbama kako će se postupati po tom uputstvu.

„Srbima koji nemaju kosovska dokumenta uskraćena su osnovna ljudska prava – pravo na penziju, socijalnu pomoć. Iskreno se nadam da će ovo uputstvo reÅ¡iti taj problem“, rekao je Radojević za RTS.

On je podsetio da je do sada dokumente bilo teško dobiti, naročito za Srbe koji su bili proterani, te da administrativno uputstvo uprošćava proceduru dobijnja kosovskih dokumenata.

„ViÅ¡e godina unazad PriÅ¡tina je koristila kao izgovor da nemaju pristup informacijama, matičnim knjigama. Briselskim sporazumom je pre par godina i to reÅ¡eno. Kopije matičnih knjiga vezane za teritoriju KiM su predate zvaničnicima u PriÅ¡tini“, pojasnio je on.

Radojević kaÅŸe da očekuje poteÅ¡koće u sprovođenju, ali veruje da će to PriÅ¡tina sprovesti do kraja.

On je dodao da je usvojen i novi zakon o saobraćaju i da neće biti moguće registrovati vozilo ukoliko vlasnik ne poseduje kosovska dokumenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.