U trendu

LDP i DS: Ekonomska stvarnost Srbije lošija od prikazane

Ekonomska stvarnost Srbije lošija je nego što to Vlada Srbije predstavlja, rečeno je danas u Beogradu na tribini „Ekonomska stvarnost Srbije“ koju je organizovala Liberalno demokratska partija (LDP).

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je ekonomska slika Srbije neodrživa i da su promene neophodne, dok je predsednik Socijaldemokratske stanke Boris Tadić rekao da je ekonomska stvarnost mnogo drugačija od one koju Vlada Srbije i mediji predstavljaju gradjanima.

„Kada je reč o ekonomskom rastu, mi smo pretposlednja zemlja u regionu“, rekao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije upitao je kako je moguće da 752.000 nezaposlenih osoba 2011. godine bude 23 odsto, a samo hiljadu manje u 2015. godini 17,9 odsto.

Novinar Dimitrije Boarov saglasio se da je realna ekonomska situacija mnogo lošija nego što trenutni podaci pokazuju.

On je naveo da imamo rekordno nizak deficit platnog bilansa, da je makroekonomska stabilnost na staklenim nogama, dok je inflacija na gotovo rekordnom nivou.

„Srbija ne može da krene nekim tempom rasta što upućuje da model ekonomske politike mora ili da se menja ili da se sprovedu drugačije reforme, kao što su reforme penzionog sistema, što je najteže pitanje“, rekao je Boarov.

On je izrazio bojazan da dolaze zabrinjavajuća vremena, ocenivši da „propaganda koju vlada trenutno sprovodi može da se ‘okači mačku o rep'“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da se konstatno priča o ozbiljnim reformama, ali da se suštinski to svodi na lakše dobijanje gradjevinskih dozvola i sprečavanje bankrota zemlje.

„Mi razvojnu politiku moramo razvijati preko znanja, institucija koje moraju biti nezavisne i infrastrukture. Šta mi radimo u ta tri domena? Dozvolili smo da nam preko noći niču obrazovne institucije, ništa nismo uradili po pitanju nezavisnosti institucija, one i dalje zavise od političara“, rekao je on.

On je dodao da Srbija ni dan-danas nije bila u stanju da potroši investicije „ni za ono malo sredstava što je bilo“.

„Napravili smo greške i ništa nismo uradili po pitanju ozbiljne reforme javnog sektora, pitanju zapošljavanja u javnom sektoru“, kazao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije naučila šta je to što dovodi ozbiljne investicije u zemlju.

Novinar Miša Brkić ocenio je da Srbija ima loš poslovni ambijent, jer od reformi koje sprovodi Vlada Srbije „nema ništa“.

„Domaći preduzetnici, osim što su uplašeni, gledaju da deo aktivnosti premeste van zemlje“, rekao je Brkić.

On je ocenio da su sve vladajuće strukture od demokratskih promena omanule, jer nisu od Srbije htele da naprave kapitalističku, modernu državu.

„Srbija 15 godina ne samo da nije u stanju da napravi autoput, već ni da izadje iz tranzicije. Mi još živimo i u socijalizmu i u samoupravljanju“, rekao je Brkić i kao primere naveo zaposlene u prosveti i radnike.

Kako je ocenio novinar Mijat Lakićević, javne investicije bi trebalo da budu bar dvostruko veće od sadašnjih.

„Kreditna aktivnost uopšte ne podržava investicije. U Srbiji potrošnja pada, a promet opada“, rekao je Lakićević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.