U trendu

Ledolomac i potiskivač krenuli ka Djerdapu

Ledolomac „Greben“ danas je iz Beograda krenuo nizvodno Dunavom, ka Smederevu, da bi se sa brodom-potiskivačem „Bor“ u naredna tri dana probio do Tekije.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević izjavio da DJerdap nije ugrožen i da će ga „Greben“ i „Bor“ braniti od leda.

Srbija ima samo jednog klasičnog ledolomca  –  „Greben“, a „Bor“ je potiskivač koji ima jaku mašinu i zato može da radi i kao ledolomac.

Kovačević je rekao i da su dva madjarska ledolomca koja su juče stigla u Srbiju, 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i da će danas početi da lome led.

„Od sinoć nam je sitacija manje-više nepromenjena: i dalje imamo čepove kod Borovog sela i kod Dalja“, rekao je Kovačević.

Kritičan sektor je od Beograda do Kladova, odnosno „Kazana“ gde se led zaustavio i gomila se.

On je istakao da je Ministarstvo saobraćaja u stalnom zasedanju poslednje dve sedmice i da svakodnevno procenjuje stanje.

„Situacija nije dramatična, i sve je pod kontrolom“, istakao je pomoćnik ministra i dodao da su državni organi juče angažovali dva dodatna ledolomca iz Madjarske.

„Već smo doneli odluku da se nabavi još najmanje jedan ledolomac, a verovatno dva za sektor od Beograda do Novog Sada, kako više nikada ne bismo imali problem ovakve vrste“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar