U trendu

Manifestacija „Dan tradicije“ u Beogradu

BEOGRAD – Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas je u centru Beograda, po prvi put, održana manifestacija „Dan tradicije“ u okviru koje je priređen muzičko-scenski program sa ciljem promovisanja srpske tradicije, istorije i kulture.

Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je izrazio uverenje da će ona postati tradicionalna i podsetio da se u okviru proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Srbiji i Republici Srpskoj organizuje niz manifestacija.

„Od ove godine pokrenuli smo manifestaciju ‘Dan tradicije’ koja je namenjena deci i tokom koje deca oblače nošnje svojih predaka, igraju igre koje su oni igrali i slavimo našu tradiciju, istoriju i kulturu“, rekao je Vesić.

Zahvalio je Dečjem kulturnom centru Beograd i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije jer na taj način, dodao je, rade na tome da se promoviše srpska tradicija i kultura, ali i da se razvija stvaralaštvo kod dece.

Manifestaciju „Dan tradicije“ organizovali su Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda.

Uvod u manifestaciju bio je nagradni konkurs „Biraj Srbiju“ u okviru kojeg su deca i mladi imali priliku da kroz sliku, fotografiju, poeziju, prozu i video-klip dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje.

Nagrade najuspešnijim učesnicima uručene su danas u okviru centralnog programa manifestacije „Dan tradicije“, a dobili su vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i užu porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, vožnju helikopterom iznad Beograda, ragledanje srpske prestonice iz otvorenog turističkog autobusa…

„Dobili smo više od stotinu radova iz čitave Srbije. U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda najuspešnije smo i nagradili“, rekla je urednica programa u Dečjem kulturnom centru Beograd Ivana Teodorović Stojanović.

Prisutnima se obratio i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji je rekao da je danas veliki događaj.

„Nama je ovo veoma važno. Turustička organizacija Beograda ima misiju da razvija i promoviše turizam Beograda i naše lepe Srbije, ali prega svega zadatak da obrazuje sve nas u prestonici zašto je Beograd ovako velik, lep i pametan. Ova manifestacija nam pruža priliku da vidimo zašto su i Beograd i Srbija lepi, veliki i pametni – zbog naše dece koja će tu tradiciju da nastave“, rekao je Popović.

Savetnica u Turističkoj organizaciji Srbije Smiljana Novičić rekla je da su se sa zadovoljstvom priključili organizaciji i dodeli nagrada jer, kako je istakla, tradiciju svi moramo negovati svakoga dana i učiti je od najranijih koraka.

„Nadamo se da će deca još više upoznati svoju tradiciju na lepim destinacijama na koje će otići“, dodala je ona.

Pre centralnog programa manifestacije „Dan tradicije“ Knez Mihailovom ulicom održana je svečana povorka učesnika obučenih u narodne nošnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.