U trendu

Mladi protiv ulaska Srbije u EU

Najnovije istraživanje koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) pokazuje da je čak 40 odsto mladih protiv ulaska Srbije u EU. Za ulazak u Uniju je 38 odsto, dok 22 odsto mladih ne zna. Ukoliko se uporede rezultati sa prošlogodišnjim, vidi se da je broj mladih koji podržava ulazak u EU — opao za skoro 5 odsto.
Na pitanje — kakva im je prva reakcija na pojam Evropske unije, odgovori pokazuju da je najveći broj neutralnih i ravnodušnih — 42 odsto, zatim sledi 35 odsto onih sa negativnim reakcijama, i tek onda 23 odsto onih sa pozitivnim.

Ukoliko se uporede rezultati istraživanja sa prošlogodišnjim, dolazi se do zaključka da je u međuvremenu broj mladih koji pozitivno posmatra EU opao sa 26,6 odsto, na 22,9 odsto.

Kada je reč o onima koji podržavaju ulazak Srbije u EU, postoje značajne razlike u odnosu na region iz koga dolaze. Mladi iz regiona Beograda značajno više podržavaju ulazak Srbije u EU, dok mladi iz regiona Centralne i Zapadne Srbije podržavaju u mnogo nižem procentu.

Na pitanje — kako mladi vide ulazak Srbije u EU, odnosno — da li misle da bi se u Srbiji bolje živelo kada bi Srbija ušla u EU, odgovori su sledeći: Svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se bolje živelo u Srbiji kada bi ona ušla u EU, dok skoro isto svaka četvrta osoba (22,9 odsto) smatra da bi se živelo gore.

„Istraživanje je pokazalo da mladi gube interesovanje za politiku i za praćenje bilo kakvih političkih događaja, te da sve više njih misli da nemaju nikakav uticaj na donošenje odluka“, rekao je generalni sekretar KOMS-a Stefan Đorđević na konferenciji u Beogradu,

„Šest od deset mladih osoba želi da ode iz Srbije. Kao paradoks imamo situaciju da, bez obzira na izražen evroskepticizam kod mladih, kada ih pitamo gde žele da odu, 50 odsto njih kaže da su to zemlje zapadne Evrope, što jasno pokazuje da znaju koje su vrednosti EU, ali zbog načina na koji se u našoj zemlji proces integracija ka EU predstavlja i koristi za dnevnopolitičke svrhe, mladi gube poverenje u ceo sistem“, rekao je Đorđević.

Generalna Skupština UN ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih, a u Srbiji se slavi od 2007. godine.

Taj dan se obeležava sa ciljem da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Mladi u Srbiji su odgovorili i na pitanje — da li bi Srbija u spoljnoj politici više trebalo da se oslanja na Evropsku uniju ili na Rusiju:

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.