U trendu

Moguće ponovno uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština?

Posle 18 godina od prekida avio-saobraćaja između Beograda i Prištine, ta linija bi mogla ponovo da bude uspostavljena, nakon što je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu.

Odlukom vlade od 31. januara, Radna grupa bi trebalo da nađe rešenje za ponovno otvaranje vazdušnog prostora za civilni vazdušni saobraćaj iznad Kosova i Metohije, za uspostavljanje avio-linije Beograd-Prištna, ali i za ponovno posedanje radarskog položaja „Kopaonik”, sa primarnim i sekundarnim radarom za vojne i civilne potrebe.

Uspostavljanje vazdušnog saobraćaja sa Prištinom je deo Briselskog sporazuma, ukazao je za Blic neimenovani izvor iz Vlade Srbije.

Isti izvor ističe, međutim, da naša strana „mora da vodi računa da ne upadnemo u zamku Prištine da nam kroz ovo ne podmetne i pitanje vezano za kontrolu donjeg dela vazdušnog prostora, koje sa civilnim saobraćajem nema veze”.

Kako je objasnio, reč je o prostoru ispod 8.000 metara, koji je povezan sa na suverenitetom i teritorijalnim integritetom zemlje o kojem uopšte ne bi trebalo da se razgovara, “jer je za civilni saobraćaj važno otvaranje vazdušnog prostora iznad 8.700 metra”.

“Treba da se zna da Beograd nije samo zbog briselskih obaveza zainteresovan za ovu vazdušnu liniju, već za tako nešto postoje i ozbiljni komercijalni razlozi”, rekao je sagovornik i dodao da je prištinski aerodrom interesantan za “Er Srbiju” zbog velike albanske dijaspore, jer sa njega godišnje poleti 1,3 miliona putnika.

Odluka vlade o formiranju Radne grupe stupa na snagu u nedelju, 12. februara.

Za predsednika Radne grupe za razmatranje pitanja normalizacije vazdušnog saobraćaja na Balkanu imenovan je, kako je objavljeno u Službenom glasniku, ministar odbrane Zoran Đorđević, dok će članove činiti predstavnici ministarstava odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova, građevinarstva, Kancelarije za KiM, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA

Po potrebi, u rad radne grupe, koja će podnositi izveštaj o radu vladi, postoji mogućnost uključivanja i ostalih eksperata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.