Gnusno: na Dan državnosti Srbije, premijer Crne Gore Prištini čestita jubilej nezavisnosti

Premijer Crne Gore Duško Marković nalazi se u dvodnevnoj posjeti Kosovu, a njegov domaćin, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ocenio je da „Kosovo nema tako dobrog i tako pouzdanog prijatelja kao što je Crna Gora“.

Marković je gledao da ne ostane dužan, pa iako je po sopstvenom priznanju 85 odsto građana njegove zemlje bilo protiv priznanja Kosova, nije propustio da Prištini čestita deceniju od nezavisnosti.

„Čestitam i predstojeći praznik i obilježavanje 10 godina od proglašenja nezavisnosti“, poručio je Marković domaćinima.

„Ovo je posjeta koja pokazuje da narodi Crne Gore i Kosova nijesu samo susjedi, već narodi koji se vole i žele da napreduju u evroatlantskoj perspektivi“, primijetio je Haradinaj, dok je Marković uzvratio da mu je „čast što je u Prištini“ kako bi u ime Vlade Crne Gore, „potvrdio snažno prijateljstvo dvije države“.

Marković je takođe ocijenio da Podgorica i Priština „nemaju problema“ i rekao da vjeruje da će ubrzo biti obezbijeđena i pozicija crnogorske zajednice u Ustavu Kosova, dok je Haradinaj kazao da u Skupštini Kosova postoji dobra volja za rešavanje pitanja demarkacije sa Crnom Gorom i dodao da su za njega i crnogorski vojnici na Kosovu u sastavu KFOR-a „dobrodošli“.

Slanje dva oficira Vojske Crne Gore u komandu NATO-a na Kosovu prokomentarisao je i crnogorski premijer, koji je ocijenio da za njega taj čin znači „odgovornost Crne Gore da doprinosi regionalnoj stabilnosti, miru i razumijevanju“.

„To je dokaz da je Crna Gora spremna da preuzme odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO-u“, kazao je Marković odgovarajući na pitanja novinara.

Komentarišući za Sputnjik prvu, kako se Haradinaj izrazio „istorijsku“ posjetu jednog crnogorskog premijera tzv. državi Kosovo, politički analitičar Vojin Grubač primjećuje da „odlazak crnogorskog premijera Duška Markovića na Kosmet kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju predstavlja istorijski i logički paradoks“.

„Opštepoznato je da je kompletno kosovsko rukovodstvo, ne samo Haradinaj i Tači, sastavljeno od teških ratnih zločinaca, kojima je jedina destinacija obitavanja morala biti američka baza Gvantanamo, da je bilo međunarodne pravde. To što svirepi zločinac Haradinaj nije kraj života završio u tamnici, treba zahvaliti američkom generalu Stivenu Šuku, koji je na Kosovu bio zamjenik šefa Unmika, a što je obnarodovao Martin Hajperc, savjetnik njemačke Vlade, u knjizi „Makijato diplomatija“, kaže Grubač.

Grubač podsjeća da je „američki general Šuk direktno odgovoran što je likvidirano preko 30 zaštićenih svjedoka u haškom procesu protiv Ramuša Haradinaja“, i da je upravo, kako kaže, „tom i takvom Haradinaju“ crnogorski premijer Marković otišao u Prištinu na „ljubljenje papuče“, čime je, nastavlja on, „unizio i sebe i istorijski ugled Crne Gore“.

„To je prvi paradoks, a drugi paradoks se sastoji u tome što je sa Kosmeta otjerano 27.028 Crnogoraca kojima je imovina uništena. Umjesto da je Prištini ultimativno tražio da se tim Crnogorcima obezbijedi povratak na svoja ognjišta, i kompenzuje uništena imovina, premijer Marković se založio da se crnogorska zajednica upiše u Ustav tkz. Kosova. Markovića ne samo da ne interesuje sudbina 183.966 protjeranih Srba ili 31.029 protjeranih Bošnjaka sa Kosmeta, već ga ne zanima ni sudbina 27.028 protjeranih Crnogoraca, te od rigidnih zločinaca u vrhu vlasti Kosmeta snishodljivo traži nekakve izmjene u Ustavu Kosova. To nije samo paradoks, već potpuni poremećaj prirodne logike i zdravog smisla“, kaže Grubač.

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i na izjavu premijera Markovića uoči odlaska u Prištinu da je protiv crnogorskog priznavanja Kosmeta bilo preko 85 odsto građana Crne Gore, a za šta smatra da je „nečuveni gest dodvoravanja zločincima OVK i duvanje u jedra velike Albanije“, ali, kako kaže, i „potvrda da crnogorska vlast više voli zločinačku tvorevinu na Kosmetu od Crne Gore i njenih građana“.

Utoliko, Grubač smatra da je upravo politika dodvoravanja albanskom faktoru doprinijela činjenici da DPS faktički nema vlast ni u Ulcinju.

„Kako crnogorska vlast kontinuirano demonstrira strah od Tirane i Prištine, nije ni čudo da se kao rezultat dobilo to što je vladajuća DPS na nedavnim lokalnim izborima u Ulcinju doživjela teški politički poraz od albanskih partija koje otvoreno zastupaju prisajedinjenje djelova teritorije Crne Gore velikoj Albaniji. Tako se u Ulcinju desila velika pobjeda Tirane nad Podgoricom, što je zakonomjerno kada ste slabi“, primjećuje naš sagovornik.

Za kraj, Grubač je prokomentarisao i politiku potčinjavanja Podgorice interesima Zapada, u koju spada i odluka o slanju crnogorskih vojnika na Kosovo, što smatra da je po Crnu Goru dugoročno pogubna politika.

„Najava slanja crnogorskih vojnika u misiju Kfora na Kosmet je očigledni akt poniznosti i sluganjstva državnog vrha Crne Gore. To što će se ovakva politika sigurno razbiti o glavu crnogorskog režima i nije neki problem, jer su to zaslužili. Problem je što se takvom politikom ljubljenja papuče apsolutnom zlu stvaraju pretpostavke da Crne Gora bude zbrisana sa političke mape, i posledično teritorijalno raskupusana, što sigurno nije zaslužila, niti joj je morala biti takva sudbina“, zaključuje Grubač.

(Sputnjik)

8 komentara
 1. milovan

  Crnogorci stalno kukaju nismo mi nego Milo.!! A oni biraju Mila vec 25 godina. E nije kriv Milo,nego narod u Crnoj. I taj datum su birali da sto vise ponize Srbiju.

 2. Anonimni

  Dokaz da se rastakanjem drzave iznutra najlakse unistava duh i tradicija jednog naroda. Strane obavestajne sluzbe sa zapada su odlicno obavile posao. To je deo dugo planiranog puta za zatiranje Jugoslavije i komunistickog modela. Najbolji primer te politike porobljavanja crnogorskog naroda je dozvola zapada da se kao zvanicna valuta u Crnoj Gori koristi nemacka marka e zatim i euro. To ne mogu ni clanice EU koje nisu zadovoljile uslove. Crna Gora je zadovoljila samo jedan uslov, pristala je da se odrekne sebe.

 3. Anonimni

  Crnogorka Place mi se ,hvala Gospodu Bogu nas 85% ne misli kao ON !!!!!!

 4. ANDREJ

  Mi kao Srbija,i mi kao pojedinci iz Srbije,moramo vec jednom da naucimo da se ponasamo po evropskim pravilima ponasanja.Mi bi trebali da napustimo tu nasu ruznu naviku,da stalno gledamo „preko plota“, sta rade nase komsije. Sta se u konkretnom slucaju nas tice,sta i kome cestita Predsednik jedne suverene drzave kao sto je to ovoga puta Crna Gora.Nama veoma smeta,sto primecujemo da nismo omiljeni u svom okruzenj,u svom neposrednom i posrednom okruzenju.Treba da se zapitamo,zasto je to tako? Pa tako je sto se mi svuda zabadamo kao „trn u zdravu nogu“,kako to lepo narodna poslovica kaze.Kada se mi budemo prestali imteresovati „sta susedi danas kuvaju“,i susedi ce steci bolje misljenje o nama,kao ljudima,a i o nasoj zemlji Srbiji.!!!

  1. Anonimni

   da, zato im školujemo studente, i vojno-policijski kadar, a naša deca ne mogu da upišu fakukltete i ne mogu da dobiju studentske domove.tako je i sa onima iz Bosne

 5. pop

  ko ce kome,,nego svoj svome!!!da usate iz roba vladika njegos,,bilo bi mnogo usranih gaca!!!!

 6. Anonimni

  eeeee crnogorci izdajnici….kakvi primeri cojstva i junastva…

 7. Anonimni

  Bolest,bolest, bolest…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike