NDNV: Grafiti mržnje na zgradi urednika VOICE-a

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvodjanski istraživačko – analitički centar (VOICE) i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom.

Na ulazu u zgradu ispisane su uvredljive poruke i keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a takodje je ispisano i „Ratko Mladić srpski heroj“.

„Tim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta“, smatraju u NDNV-u.

Skrenuili su pažnju da je taj čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?“, u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja. Očekujemo da će počinioci tog opasnog krivičnog dela biti što pre pronadjeni, uhapšeni i privedeni pravdi. „, navodi se u saopštenju.

NDNV je prijavio slučaj nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.