Ne davimo Beograd: Odmah odbaciti plan detaljne regulacije područja Avala filma u Košutnjaku

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je danas od gradskih vlasti da „odmah“ odbace Plan detaljne regulacije za područje Avala filma u Košutnjaku i tako uvaže više od 8.000 primedbi koje su stručne organizacije i gradjani predali u toku ranog javnog uvida u plan.

Iz inicijative su osudili „manipulativne izjave“ glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, koji po njihovim navodima, „uprkos činjenici da novi Plan detaljne regulacije za područje Avala filma predvidja uklanjenje skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, tvrdi da seče stabala neće biti“.

U saopštenju su naveli i da je privatna firma u vlasništvu Marka Stojčića „već jednom učestvovala u krčenju šume na Košutnjaku“.

„Firma ‘Otvoreni atelje grada – ARHITEKTON’ iz Beograda, u vlasništvu Stojčića, nosilac je izrade urbanističkog projekta za izgradnju niza objekata na Košutnjaku, čiji su investitori Zavod za sport i medicinu i Ministarstvo omladine i sporta. I tada je Stojčić tvrdio da će Zavod za sport i medicinu sporta, kao i Košutnjak, biti ‘pejzažno preuredjen i dobiti novo lice, ne menjajući zdravi i prirodni izgled’. Nije mnogo vremena prošlo, a veliki broj stabala je posečen, prostor prokrčen, a šuma devastirana“, naveli su iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Ocenili su da ponašanje glavnog gradskog urbaniste, ali i drugih gradskih funkcionera poput zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, „koji se ne libe da otvoreno stanu na stranu investitora koji ugrožavaju naša javna i prirodna dobra, govori da javni interes nema ko da brani“.

Podsetili su da je do danas Inicijativu za odbranu Košutnjaka potpisima podržalo više od 73.000 gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.