U trendu

Nova klasa oficira VS završila Komandno-štabno usavršavanje

Dodelom paradnih bodeža i uverenja, danas je kod Spomenika Neznanom junaku na Avali obeležen završetak školovanja polaznika 62. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije (VS).

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je na svečanosti da Škola nacionalne odbrane danas „nastavlja, usavršava i čuva“ tradiciju oficirskog kadra Srpske vojske, većim delom školovanog u zemlji, koji je kako je naveo, presudno uticao na savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

„Ponosni smo na naše oficire koji nastavljaju svetlu tradiciju naših predaka iz doba Velikog rata. Želim vam da stečena znanja na novim dužnostima primenjujete u miru a da u nastavku profesionalne karijere budete pokretačka snaga i nosioci daljeg razvoja oružanih snaga“, kazao je Nikolić koji je najboljim polaznicima u rangu dodelio paradne bodeže.

Prema rečima načelnika Škole nacionalne odbrane Miroslava Talijana, težište usavršavanja je na zadacima prve misije koji se odnose na odbranu države od oružanog ugrožavanja, a prosečna ocena koju su polaznici postigli iznosi 8,03.

„Polaznici su tokom školovanja rešavali više kompleksnih kontrolnih operativnih zadataka, ne samo u učionicama, kabinetima i vežbaonicama nego i u Centru za simulacije i učenje na daljinu, kao i na komandantskim putovanjima i izvidjanjima“, naveo je Talijan.

Paradne bodeže stranim polaznicima uručio je ministar odbrane Zoran Djordjević dok je načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković dodelio 63 uverenja o završenom Komandnom-štabnom usavšavanju oficirima iz Srbije, Rusije, Alžira, Grčke, Makedonije i BiH.

Po završetku školovanja, oficiri će obavljati dužnosti komandanata taktičkih jedinica svog roda ili službe bataljonskog nivoa, štabne dužnosti u komandama brigadnog nivoa i druge dužnosti u višim komandama VS i organizacionim jedinicima Ministartsva odbrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.