U trendu

Novi Sad: Advokati na protestu zahtevali hitno rešavanje slučajeva ubistava i napada na svoje …

Advokatska komora Vojvodine organizovala je danas protest ispred zgrade suda u Novom Sadu sa kojeg je zahtevala hitno rešavanje slučajeva ubistava i napada na svoje kolege.

„Država ima obavezu da zaštiti advokate i to se odnosi kako na njihovu fizičku bezbednost, ličnu imovinu, tako i njihove živote. Ovim protestom izražavamo nezadovoljstvo radom državnih organa, posebno policije i tužilaštva“, rekao je predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski na protestu na kojem se okupilo oko 200 advokata.

Dodao je da se napad na advokata „ni po čemu ne razlikuje“ od napada na novinara, sudiju, tužioca ili ministra.

„Paljenje automobila Draganu Konjeviću, disciplinskom sudiji, bacanje bombe na kuću Miroslavu Djordjeviću, zameniku disciplinskog sudije, kao i svi ostali napadi na advokate moraju biti rešeni otkrivanjem i kažnjavanjem počinilaca“, istakao je Beljanski.

Beljanski je naveo i da su neposredno pred današnji skup advokatima upućene nove pretnje od strane nepoznatih osoba.

„Čak je i sinoć, pred ovaj skup, upućen anonimni mejl ispred fantomske organizacije kojim se svim advokatima koji će doći na ovaj protest preti snimanjem, kako piše, lica u krupnom kadru, kako bi ostalo zabeleženo ko je u ovome učestvovao i kasnije da će taj isti snositi posledice. I to je prijavljeno i tužilaštvu i policiji, uz malo truda može se otkriti preko IP adrese ko je poslao mejl i da li je to povezano sa drugim napadima na advokate“, rekao je Beljanski.

On je naveo da bi trebalo, kao što postoji stalna radna grupa koja se bavi zaštitom novinara, da isto tako mora da postoji stalna radna grupa koja će se baviti zaštitom advokata i otkrivanjem napadača.

„U utorak imamo zakazan sastanak u Ministarastvu pravde i to će biti prilika da se i ovo učini“, rekao je Beljanski.

Dodao je da je danas, neposredno pred protest upućen i čitav niz falsifikovanih poruka koje navodno potiču od njega i od predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine Milutinović, a koji su isključivo usmereni na sprečavanje i ometanje najavljenog skupa.

Vesna Guteša, predsednica ogranka AKV iz Zrenjanina, podsetila je da se brojni advokati svakodnevno susreću sa verbalnim napadima, ali i onim najbrutalnijim koji neretko dovode i do ubistava advokata, ali da o njima često ćute.

„O tome se ne sme ćutati, moramo govoriti, moramo braniti čast i ugled naše profesije, moramo sprečiti napade na našu profesiju“, kazala je ona.

Ocenila je da su svakodnevnim uvredama od strane vlasti advokati stavljeni na marginu društva.

Novosadski advokat Vladimir Horovic rekao je da policija ne preduzima adekvatne radnje u pravcu otkrivanja, identifikacije i utvrdjivanja motiva izvršilaca krivičnih dela i identifikacije samih izvršilaca, dok je tužilaštvo „indolentno“ i ne postupa prema zakonima i ovlašćenjima.

„Advokatska organizacija ne može više čekati – ili će institucije obavljati svoj posao ili odmah moramo postaviti jasan i oročen zahtev da se najhitnije imaju otkriti svi izvršioci i nalogodavci te isti procesuirati i prema zakonu kazniti“, poručio je Horovic.

Branislav Mitrović iz ogranka AKV Sombor ocenio je da država već duže vremena uništava dostojanstvo advokata, preko suda i tužilaštva, ali i „ulaskom“ u njihove redove.

„Dostojanstvo temeljito gubimo. Šta je sledeće? Imovina? Iza toga – životi, zdravlje naše i naših porodica“, upitao je Mitrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.