U trendu

Nuland: Demarkacija granice Kosovo-Crna Gora veštački problem

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktoria Nuland je večeras u Prištini izjavila da je pitanje demarkacije granične linije izmedju Kosova i Crne Gore veštački, izmišljen problem.

„Skupština Kosova treba tokom ovog leta da nadje rešenje za pitanje demarkacije granične linije s Crnom Gorom. Rasprave o ovom pitanju u Skupštini su relativno veštačke i izmišljene“, kazala je Nuland u intervjuu za RTK.

Nuland je rekla da Kosovu treba funkcionalna Skupština, u kojoj političari raspravljaju kako bi se pronašlo rešenje problema, a ne mesto gde će se bacati suzavac ili će se bojkotovati rad.

„SAD podržavaju sporazum s Crnom Gorom jer je to pitanje suvereniteta Kosova“, kazala je visoka američka diplomatska zvaničnica.

Nuland je rekla da SAD već dvadeset godina investiraju u nezavisnost i suverenitet Kosova.

One je zatražila od institucija da se bave pitanjima i problemima čije rešenje zahteva narod Kosova, kao što su pravni sistem, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Za to je, ukazala je Nuland, potrebno mnogo više rada.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Nuland je kazala da je Kosovo zabeležilo napredak, ali da se sada treba fokusirati posebno na pitanja ekonomskog razvoja.

„Kada je nezaposlenost medju mladina tako visoka, posebno u selima, mladi postaju žrtve regrutacije ekstremnih grupa“, kazala je Nuland.

Tokom današnje posete Kosovu Nuland se nije obratila medijima i sve što se saznalo o njenim razgovorima je dato u saopštenjima koovskih funkcionera s kojima se sastala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.