U trendu

Od odluke o gašenju, Tanjugu 42 miliona iz budžeta

Novinskoj agenciji Tanjug, koju je Vlada Srbije ugasila 31. oktobra, uplaćeno je od tada od budžetskih korisnika blizu 42 miliona dinara, pokazuju podaci Uprave za trezor, koje je prenela Koalicija za nadzor javnih finansija. 

Posle odluke Vlade o gašenju Tanjuga, agencija je nastavila da radi i emituje vesti i od tada do 15. marta „ostvaruje značajne prihode od strane budžetskih korisnika“, saopštila je Koalicija za nadzor javnih finansija.

„Kada će APR-u biti podneta prijava za brisanje Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, koliko je trenutno zaposlenih i da li im se isplaćuju zarade i doprinosi i koliko će gradjane Srbije koštati gašenje Tanjuga, pitanja su na koja nema odgovora od strane nadležnih“, saopštila je Koalicija.

U evidenciji novčanih iznosa koje su budžetski korisnici uplatili Tanjugu od momenta njegovog gašenja, a koju je prenela Koalicija, nalaze se i dve uplate iz budžetske rezerve, od ukupno oko 38 miliona dinara, koje su namenjene za „obezbeđenje nedostajućih sredstava potrebnih za rešavanje pravnih posledica prestanka rada Javnog preduzeća Novinske agencije Tanjug“.

Najpre je preko Ministarstva kulture i informisanja 10. novembra Tanjugu uplaćeno blizu 17,5 miliona, odobrenih iz rezerve 30. oktobra, a potom je, 9. decembra uplaćeno i nešto više od 20 miliona dinara.

Preostalih oko 3,7 miliona dinara Tanjugu je u mesečnim iznosima, od odluke o gašenju pa do polovine marta, uplaćivalo 12 državnih ustanova i lokalnih samouprava, proističe iz evidencije koju je objavila Koalicija za nadzor javnih finansija. 

Pored ovih iznosa, iz državnog budžeta prošle godine izdvojeno je i 56 miliona dinara za otpremnine za 152 zaposlena u Tanjugu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.