U trendu

Odbor za prava deteta 11. februara o Aleksinom zakonu

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za prava deteta Maja Gojković zakazala je danas sednicu tog odbora za 11. februar na kojoj će biti razmatrana inicijativa za donošenje „Aleksinog zakona“ koji treba da suzbije vršnjačko nasilje, saopšteno je iz skupštine.

Predlog „Aleksinog zakona“ pripremila je grupa na čelu sa Draganom Ćorić, profesorkom Pravnog fakulteta u Novom Sadu i predsednicom Udruženja „Roditelj“ za Novi Sad. Zakon predvidja oštrije kazne za djake, profesore, direktore i nesavesne roditelje.

„Aleksin zakon“ nazvan je tako po dečaku Aleksi Jankoviću iz Niša koji se ubio pre četiri godine, nakon višemesečne fizičke i psihičke torture koju je doživljavao u školi „Sreten Mladenović Mika“.

Njega je maltretirala grupa djaka iz njegove škole, a nastavnici nisu reagovali ili su njihove reakcije bile neodgovarajuće.

Trojica maloletnika zbog tog nasilja osudjena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vodja grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica ukor suda. Školu je sud kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.