U trendu

Osuda vandalskog čina u bivšoj železničkoj ložionici

BEOGRAD – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osuđuje čin vandalizma u ložionoci nekadašnje Glavne železničke stanice koja je svedočanstvo razvoja beogradskog železničkog čvora i apeluje na sve relevantne subjekte da se spreči dalja devastacija ovog kompleksa.

„Okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i Savska ulica (ispod mosta Gazela, u kompleksu glavne železničke stanice) uživaju status prethodne zaštite i kao takve moraju biti sačuvane od daljeg propadanja i devastacije poput današnjeg slučaja uništavanja eksponata“, kazala je v.d direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Ona je istakla da o kulturnom nasleđu moraju brinuti oni čije je ona vlasništvo, a radi očuvanja pokretnog i nepokretnog nasleđa ovog izuzetno značajnog segmenta kulturnog nasleđa Beograda, apelovala je na sve relevantne subjekte da spreče dalju devastacija ovog kompleksa, navodi se u saopštenju Zavoda.

Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, proceniti štetu i dati uslove i mere za sanaciju postojećeg stanja, dodala je Vučković.

Ona je podsetila da su objekti i eksponati jedni od retko očuvanih objekata industrijske železničke arhitekture podignutih pre Drugog svetskog rata, ne samo na prostoru Beograda, već i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.