U trendu

Otac suspendovanog studenta traži pomoć nadležnih

Otac suspendovanog studenta novosadskog Pravnog fakulteta Stefana Karanovića, Branislav Karanović uputio je pismo najvišim državnim zvaničnicima, ambasadama i različitim institucijama u kojem je od njih zatražio pomoć jer fakultet već četiri godine odbija da izda potvrdu o položenim ispitima njegovom sinu.

Karanović je uz pismo dostavio i predlog za pokretanje prekršajnog postupka koji je podnelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu i dekana Branislava Ristivojevića, koji je i šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine.

Uprava Pravnog fakulteta u Novom Sadu odbija u poslednje četiri godine da izda uverenja o položenim ispitima Stefanu Karanoviću, koje je on tražio kako bi nastavio studije na drugoj ustanovi, pod obrazloženjem da je disciplinski suspendovan zbog sumnje da je dao informacije novinarima o navodnom kriminalu na tom fakultetu.

„Dekan Ristivojević je, kao što se vidi iz priložene službene beleške, dva puta pobegao od inspektorki kada su došle da izvrše vanredan inspekcijski nadzor povodom tog slučaja. Zašto dekan Ristivojević, kao redovan profesor prava, beži od inspekcije? Zašto ponižava Vladu Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, kao i samu ustanovu Pravnog fakulteta“, rekao je Branislav Karanović.

On je naveo da je pismo uputio na 50 adresa, izmedju ostalog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću, resornom ministru Branku Ružiću, Delegaciji EU u Srbiji, ambasadama SAD i Nemačke, predsedniku DSS-a Milošu Jovanoviću, pravnim fakultetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podnelo je u septembru Prekršajnom sudu u Novom Sadu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pravnog fakulteta u Novom sadu i dekana Branislava Ristivojevića jer nisu omogućili vanredni inspekcijski nadzor prosvetnih inspektora.

Ministarstvo je zahtevalo pokretanje prekršajnog postupka jer su fakultet i dekan onemogućili nesmetan inspekcijski nadzor, koji se odnosi na kontrolu postupka izdavanja uverenja o položenim ispitima studentu Stefanu Karanoviću, navodi se u dokumentaciji iz ministarstva u koju je agencija Beta imala uvid.

Student Stefan Karanović je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takodje je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja „prostu i razumljivu radnju“, ujedno i obavezu institucije.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem 2019. godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

I sam student Karanović je 14. aprila ove godine uputio pismo Aleksandru Vučiću u kojem je optužio upravu Pravnog fakulteta da „uporno želi da nanese što veću štetu svom studentu“ i zatražio pomoć od predsednika Srbije.

„Dakle, kažnjen sam sa ukupno osam godina udaljenja sa fakulteta. Poruka koja proizlazi: da se nisam žalio, bile bi samo četiri godine, te da će – ako se budem opet žalio – biti 12, ili možda 20 godina. Tako nešto je udar na elementarna pravna načela“, ocenio je Karanović u pismu Vučiću.

On je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Pravni fakultet je u obaveštenju na sajtu naveo da Stefan Karanović sebe na društvenim mrežama i u nekim medijima „lažno predstavlja kao žrtvu, iako je sve potpuno obrnuto“, zbog čega su ceo Pravni fakultet, nastavnici, saradnici i studenti, „žrtve Karanovićevih kleveta i uvreda“, i zbog čega je već dva puta disciplinski kažnjen.

„Nazivati profesore Pravnog fakulteta kriminalcima, porediti instituciju Pravnog fakulteta sa kriminalnim organizacijama je apsolutno neprihvatljiv stav jednog studenta i takvo ponašanje mora biti sankcionisano. Fakultet ne može mirno da prihvati da student na najgrublji način ruši čast i ugled njegovih profesora i studenata. Fakultet mora da reaguje i sankcioniše takvo ponašanje“, piše u obaveštenju u rubrici „Info tabla“.

Pravni fakultet u Novom Sadu optužio je ranije Karanovića da „ne želi rešenje problema“, već mu je cilj „stvaranje konflikta“.

U materijalu dostavljenom dopisniku agencije Beta iz Novog Sada koji je potpisao dekan Branislav Ristivojević ocenjuje se da je Karanoviću „odavno“ ponudjeno mirno rešenje spora, što on odbija jer mu je pre svega stalo do „publiciteta“.

On je Karanovića kritikovao i zbog toga što je pisao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, ministarstvima, kao i što se obraćao medijima.

„Potpuno nepotrebno se ovakvim temama opterećuju drugi, a sve radi publiciteta“, ocenio je Ristivojević.

Dekan Pravnog fakulteta je podsetio da je Karanović osudjen na sedam meseci zatvora, uslovno na tri godine, zbog pretnji smrću predsedniku Saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu Draganu Milkovu, što bi, dodao je, mogao da bude osnov za novi disciplinski postupak na fakultetu protiv Karanovića.

Ristivojević je dalje naveo da je tačno da je Upravni sud u dva navrata poništavao rešenje dekana o suspenziji studenta Karanovića, ali ne iz suštinskih već „isključivo iz procesnih razloga“.

Naveo je i da su ti procesni razlozi ispravljeni i da je postupak pred Upravnim sudom u toku, a ne da je završen, kao što tvrdi Karanović.

Ristivojević je optužio studenta Karanovića da je zahtevao ispisnicu sa fakulteta nakon izrečenih mera suspenzije, kako bi „izbegao odgovornost“ i dodao da on nije ispunio administrativno-pravne uslove da dobije ispisnicu koju je tražio.

Uz pismo, Ristivojević je dopisniku agencije Beta dostavio skrinšotove Karanovićevih uvredljivih i vulgarnih Fejsbuk statusa i poruka i drugi materijal.

Stefan Karanović je upitao zbog čega uprava fakulteta traži od njega nagodbu i da povuče tužbu, ukoliko su u pravu.

„Ja verujem u pravdu a ne u njihovu trgovinu“, kazao je Karanović agenciji Beta.

Dodao je da je postupak u kojem je osudjen za pretnje profesoru Draganu Milkovu u fazi žalbe i nije pravosnažan.

„Taj postupak još nije gotov i oboriću ga i pred Vrhovnim i pred Ustavnim sudom, kao što sam sve do sada oborio kada se izmestilo iz Novog Sada, gde oni imaju uticaj“, rekao je Karanović.

Karanović ima više sporova protiv Pravnog fakulteta a sutra će biti održano novo ročište protiv predstavnika Saveza studenata po krivičnoj tužbi za uvredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.