Otvoren plato sa letnjom pozonicom ispod Avalskog tornja

Ispod Avalskog tornja danas je svečano otvoren plato sa letnjom binom, 500 sedećih mesta i 40 tipskih kućica za izlaganje suvenira i druge robe, čime su stvoreni uslovi da oživi kulturna scena na Avalskoj promenadi, objavila je gradska uprava.

Otvaranju platoa, u čije opremanje je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) uložila 40.000 evra, prisustvovali su ministr trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Želimo da Avala bude celogodišnja turistička destinacija“, kazao je Ljajić.

On je istakao da je već u prva tri meseca ove godine broj turista koji je posetio Avalski toranj bio veći za 35 odsto nego u isto vreme prošle godine.

„Očekujemo ove godine više od 200.000 onih koji će s kupljenom ulaznicom posetiti toranj na Avali“, dodao je Ljajić i naglasio da je Avalski toranj medju pet najznačajnijih turističkih atrakcija u Srbiji, a plan je da udje medju tri destinacije koje će turisti najviše posećivati.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da statistički podaci pokazuju da su gradska uprava i resorno ministarstvo na pravom putu po pitanju promocije Avale kao turističke destinacije, jer je prošle godine na Avali bilo 15 odsto više turista nego 2016.

On je podsetio i da će do kraja godine početi gradnja velike gondole koja će povezivati Kalemegdan sa parkom Ušće, a gde bi tokom ove godine, kako je naveo, trebalo da počne gradnja i panoramskog točka na Ušću.

Na osmu godišnjicu od otvaranja obnovljenog tornja, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, priredjen je bogat kulturno-umetnički program u kome su, pored ostalih, učestvovala kulturno-umetnička društva „Jana“ i „Nikola Tesla“ i grupa „Čudesmo“.

Posebna zanimljivost rodjendanske proslave bio je spust užetom sa 106. metra tornja, koji je organizovala „Avantura park“.

Svoju smelost pokazali su i ministar Rasim Ljajić, koji se prvi spustio sa tornja, navodeći da je prethodnog dana malo vežbao tehniku, a nakon njega spustio se i garadonačelnik Siniša Mali, koji je pre toga imao polusatnu obuku.

Avalski toranj bi ove godine slavio 53. rodjendan, da nije srušen u bombardovanju 1999.

Novoizgradjeni toranj, najvažniji telekomunikacioni objekat u Srbiji, za turiste je svečano otvoren 21. aprila 2010.

Za osam godina, više od 1,5 miliona domaćih i stranih gostiju posetilo je vidikovac tornja na 122. metru visine.

Ceo VIDEO materijal možete da pronađete OVDE.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike