U trendu

Počinje Dragačevski sabor trubača

Sutra u Guči počinje 55. Dragačevski sabor trubača, koji će  svečano otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Tačno u 11 časova u centru ove varošice, kod spomenika trubaču, uz zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“, biće podignuta zastava koja će označiti početak najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Ova manifestacija trajaće sedam dan gde se očekuje dolazak oko pola miliona gostiju iz zemlje i inostranstva koje će zabavljati oko 600 trubača koji su dobili posebne licence da nastupaju na Saboru.

U takmičarskom delu učestvovaće 16 orkestara u seniroskoj i 14 u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji a još 20 orkestara nastupiće u raznim porogramima koji se završavaju 9. avgusta.

Poseban program pripremaju gosti iz inostranstva čijih će sedam trubačkih orkestara nastupiti u petak 7. avgusta kada će biti izveden i poseban kulturno umetrnički program iz šest evropskih zemalja.

Pored trubačkih nadmetanja u Guči će se održati smotra izvorne narodne muzike, narodnih običaja, takmičenja u višeboju i besedništvu a na programu su književne večeri i prikaz Dragačevske svade s kraja 19. veka.

Od ujutru na svim putevima koji vode prema Guči biće postavljeni posebni policijski punktovi gde će se kontrolisati učesnici u saobraćaju a pri odlasku iz ove varošice vršiće se alko-testiranje vozača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.