U trendu

Počinje gradnja pasarele od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave

Otvara se gradilište pored Beton hale, a kada pešački most 2018. bude završen krasiće ga skulptura „Odande dovde” vajara Mrđana Bajića i Ričarda Dikona.

Poslednja prepona za početak gradnje pasarele koja će povezati Savsko pristanište i Beogradsku tvrđavu preskočena je potpisivanjem građevinske dozvole za taj projekat, potvrdili su za naš list u  Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. To znači da bi gradnja pešačkog mosta mogla da počne sledeće nedelje, a u to je uveren i izvođač radova, firma „Bauvesen” sa kojom je Direkcija za građevinsko zemljište sredinom aprila ugovorila posao vredan oko 200 miliona dinara sa PDV-om. Spremni smo kao zapete puške, kaže Nemanja Trifunović, direktor „Bauvesena”, kome smo uhvatili muštuluk jer dozvolu čeka od aprila kada je Direkcija, investitor, podnela zahtev.

– Posao će biti podeljen u dve faze. U prvoj, osim izgradnje pasarele predviđeno je i uređenje platoa ispod i oko nje. Majstori će za to imati 270 dana, ali bi trebalo da završe pre jer taj zahvat nije složen. U drugoj fazi, za koju je dat kraći rok – 150 dana, sređivaće se slobodne površine Savskog šetališta i staze na padini Beogradske tvrđave.

Pešačku prečicu čini stotinak metara dugi most koji će se protezati od parkinga na krovu Beton hale do Sava kapije, gde će se nasloniti na Beogradsku tvrđavu. U njegovom produžetku pored Beton hale biće vijugava rampa za silazak na šetalište pored reke. U centru rampe biće deset metara visoko postolje od kortena sa liftom u unutrašnjosti, dok će se na njegovom vrhu naći neobična skulptura „Odande dovde”, koju su pre devet godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon.

Za izradu tog umetničkog dela „Delta holding” gradu je donirao 300.000 evra, a Saobraćajni institut CIP poklonio mu je projekat celog kompleksa. Skulptura bi, prema ranijim najavama, sledećeg meseca trebalo da bude izložena na lokalitetu, gde će čekati da sve bude završeno kako bi bila postavljena na vrh visokog postolja.

Pasarela ruši objekat pored Beton hale

Izgradnja pasarele koja će spojiti Savsko pristanište i Beogradsku tvrđavu neće obradovati vlasnika objekta tridesetak metara udaljenog od Beton hale jer je predviđen za rušenje. Razlog je što je ta baraka od 400 kvadratnih metara nelegalna, nalazi se na zemljištu namenjenom za javnu upotrebu i na njenom mestu biće stopa vijugave rampe kojom će se posetioci penjati na pešački most, kažu za naš list u Direkciji za građevinsko zemljište, investitoru projekta.

U ovom javnom preduzeću su dodali i to da čekaju rešenje o rušenju, ali da ono ne bi trebalo da prolongira početak gradnje planiran za sledeću nedelju. Jer, dozvolu za gradnju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nadležno zato što se pasarela gradi na Beogradskoj tvrđavi – spomeniku kulture od izuzetnog značaja.

– Čak i da tada ne stigne pravosnažno rešenje o rušenju izvođač može da započne pripremne radove – ističu u Direkciji za građevinsko zemljište.

Da li će Miodrag Popović, vlasnik bespravnog objekta viđenog za odstrel, da ga ukloni ili će čekati da mu bageri zabrundaju pod prozorom jer na dvesta metara od te barake on ima i restoran „Bela vista”, nismo saznali zato što Popović, kako kaže, ne želi tim povodom da se oglašava u medijima. Nezvanično smo saznali da je za tu kuću koja zvrji prazna sedam, osam godina, podneo zahtev za legalizaciju.

Između buduće pasarele i „Bela viste” predviđen je park, a njegovo uređenje uvršćeno je u drugu fazu projekta.

Autor: Daliborka Mučibabić, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.