U trendu

Podrinjski tim PAKT: Rio Tinto hitno da povuče obezbedenje sa puteva u dolini Jadra

Udruženja gradanja podrinjski anti-korupcijski Tim (PAKT), „Ne damo Jadar“ i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini zatražile su danas od kompanije Rio Tinto da hitno povuče obezbedjenje koje patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba.

Ove organizacije civilnog društva su, nakon jučerašnjih incidenata, u kojima je jedan zaposleni u partnerskoj firmi Rio Tinta fizički napadnut, ocenile da su patrole obezbedjenja koje je angažovala rudarska kompanija „protivzakonite“.

Meštani i organizacije su apelovali na kompaniju da „prestane sa zastrašivanjem naroda, pretnjama, ucenama“, a na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednicu Vlade Zorana Mihajlović da se što pre oglase i „objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu faktički uvodi podizvodjače u posao, iako javnost još nije videla niti jednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu“.

Prema navodima udruženja gradjana, obezbedjenje koje je kompanija Rio Tinto angažovala se kroz dolinu Jadra vozi džipovima tokom celog dana „upadljivo malim brzinama od deset do 15 kilometara na čas, što dodatno uliva zebnju i strah meštanima“.

„Upravo juče, situacija je kulminirala kada su dva pripadnika obezbedjenja prvo smatrala da meštanin koji im je kolima na seoskom putu došao u susret treba da se pomeri, a pošto je ovaj to odbio, pokušali i fizički da se obračunaju sa njim. Udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Srbije, ali ukoliko ne bude razuma i adekvatne reakcije, gradjani će biti primorani da sami organizuju zaštitu svoje imovine i svojih života“, dodaje se u saopštenju.

Rio Tinto je juče osudio napade na svoje zaposlene, ocenivši da se kompanija u poslednje vreme suočava sa „jakom kampanjom koja je bazirana na nesitinama“, a koja šteti ugledu firme i unosi uznemirenost u lokalnu zajednicu.

„Rezultat kampanje zasnovane na dezinformacijama je i napad na zaposlene Rio Tinta koji se dogodio (juče), i to u dva navrata. Prvo je grupi naših zaposlenih onemogućeno slobodno kretanje na javnim putevima, zbog čega je policija morala da reaguje, a potom je u drugom odvojenom incidentu jedan od zaposlenih iz naše partnerske firme fizički napadnut zbog čega mu je ukazana pomoć u Urgentnom centru“, naveli su predstavnici Rio Tinta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar