Policija i tužilaštvo nisu bili izvor podataka o maloletnoj A.S

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić konstatovao je danas da uvid u dokumentaciju policije i tužilaštva ne potvrdjuje da su ti državni organi bili izvor podataka o silovanju i ubistvu maloletne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara, objavljenih u više dnevnih listova.

Šabić je u saopštenju naveo da zbog toga što je krivični postupak o tom slučaju u toku, u ovom trenutku neće javno objaviti zapisnik o sprovedenom nadzoru koji je započeo 13. jula.

“Prema utvrdjenom stanju, u medijima objavljeni, najdelikatniji, izuzetno mučni navodi o do detalja ‘preciznim’ izjavama okrivljenog o načinu izvršenja krivičnog dela, o načinu prikrivanja tela žrtve nakon izvršenja krivičnog dela, te o navodnoj sadržini obdukcionog nalaza ili psihijatrijskog veštačenja, nemaju osnov u službenoj dokumentaciji organa, odnosno od nje se razlikuju u veoma velikoj meri ili u potpunosti”, naveo je poverenik.

On je dodao i da nije njegov zadatak da se upušta u ocenu da li je to posledica pouzdanja u loš izvor, nasedanja na nečiji “spin” ili svesno kreiranje neistina motivisano borbom za tiraž.

“Dobro je što u konkretnom slučaju akcija nadzora nije potvrdila ‘curenje’ informacija iz nadležnih organa, ali svakako nije dovoljno za opštu ocenu. I neki raniji postupci nadzora koje je poverenik sprovodio imali su isti rezultat. Poverenik konstatuje da organi vlasti koje su mediji u takvim prilikama direktno ili indirektno označavali kao ‘izvor’ po pravilu na to ne reaguju i neistine ne demantuju i poziva ih da to, dokumentovano, čine”, rekao je Šabić.

On je “još jednom upozorio” da je zloupotreba ličnih podataka krivično delo i pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo da sa onima koji počine to krivično delo “moraju da deluju intenzivnije nego do sada”.

Poverenik za informacije od javnog značaja počeo je 13. jula nadzor u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) povodom objavljivanja podataka o ličnosti iz istrage u više dnevnih listova u vezi sa silovanjem i ubistvom maloletne A.S. iz Vratarnice kod Zaječara.

(Beta)

Ostavite komentar