U trendu

Postignut dogovor o telekomunikacijama, i dalje dijalog o ZSO

U dijalogu Beograd-Priština u Briselu postignut je dogovor o telekomunikacijama, a očekje se da se u izuzetno teškim razgovorima ipak, kao „paket“, postignu i potpišnu dogovori i o Zajednici srpskih opština, energetici i mostu u Mitrovici, izjavio je danas član srpske delegacije general Dragan Vladisavljević.

Vladisavljević je naglasio da je delegacija Beograda „veoma zadovoljna zbog dogovora o telekomunikacijama, jer će Srbija imati svoju kompaniju na prostoru Kosova i Metohije, a srpski narod će moći da koristi telefonske usluge kao i dosad, po istim tarifama i biranju broja u Srbiji“.

Za Prištinu će postupak za dobijanje pozivnog broja kod međunarodnih tela samo pokrenuti Austrija, ali Priština će kod Međunarodne telekomunikacione unije dobiti geografski kod za područje koje pripada Republici Srbiji, rekao je Vladisavljević.

On je podvukao da je za srpsku stranu krajnje važno pitanje ZSO i, kako je rekao, srpski premijer Aleksandar Vučić i delegacija nastoje da izdejstvuju da se utvrde „organi, ciljevi koje će Zajednica ostvarivati, načini finansiranje, vlasništva Zajednice nad imovinom i druge stvari važne za funkcionisanje ZSO i za srpski narod na prostoru Kosova i Metohije“.

Vladisavljević je rekao da se kada je u pitanju energetika, razgovara o imovini. On je dodao da  „premijer Vučić posebno insistira na pitanju imovine energetskog sistema, koja se u ovoj fazi ne rešava“. Prema njegovim rečima „sva rešenja o energetici treba da ostanu na područjima upravljanja i korišćenja energetskog sistema“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.