U trendu

Postupak rehabilitacije Nedića nastaviće se u septembru

Istoričar Bojan Dimitrijević izjavio je na današnjem nastavku postupka pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke Milana Nedića da Jevreji nisu bili u nadležnosti Nedićeve vlade, već nemačkih snaga.

„Pitanje Jevreja nije bilo u nadležnosti vlade, već u nadležnosti nemačkih snaga. U sprovodjenju te politike, ne može se reći da je Nedićeva vlada pomagala, oni su samo vršili evidenciju Jevreja u Srbiji. Sve poslove privodjenja i logorisanja vršile su isključivo nemačke snage“, rekao je istoričar.

Dimitrijević je u Višem sudu u Beogradu naveo da da je Nedićevu vladu formirala nemačka komanda jugoistoka i da je ona odgovarala za rad nemačkoj okupacionoj upravi, ali da njeno formiranje nije odobrila zvanična vlast u Berlinu.

„Borba protiv komunista bila je osnovna karakteristika Nedićeve vlade i komunizam je smatran najvećim zlom za Srbiju. Borba protiv komunista bila je policijska i oružana“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da je komuniste hapsila srpska policija, ali da su nakon toga „uglavnom predavani u nadležnost Rajha“.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije Milana Nedića nije imala nikakva saznanja o tome šta se dešava sa Jevrejima koji su bili u logoru na Starom Sajmištu.

Upitan da li je Vlada Srbije postavljala plakate protiv Jevreja, Dimitrijević je odgovorio da se mogu uočiti elementi antisemitističke propagande, ali da to nije isto kao i ubijanje ljudi.

On je rekao i da postoji tendencija da se Srbima pripiše Holokaust, što je ocenio skandaloznim.

Dimitrijević je kazao i da je logor Banjica koji je osnovan u julu 1941. godine, formiran po zahtevu službe nemačke bezbednosti.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji. Nediću nije sudjeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Sledeće ročište je zakazano za 19. septembar u 10 časova kada će biti nastavljeno svedočenje Dimitrijevića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.