U trendu

Predsednički izbori 9. aprila, mogući i parlamentarni?

Predsednički izbori u Srbiji, a vrlo moguće i vanredni parlamentarni, biće održani najverovatnije 9. aprila – potvrđeno je u vrhu vladajuće koalicije. Vodeći ljudi državnog vrha ozbiljno razmatraju opciju da se istovremeno sa trkom za šefa države raspišu i novi izbori za republičku Skupštinu.

Do provere legitimiteta vlasti na parlamentarnom nivou moglo bi da dođe zbog očiglednog skupštinskog haosa koji traje već nedeljama i praktične paralize rada najvišeg doma.

U slučaju istovremenih izbora gotovo je izvesno da bi kandidat SNS, a verovatno i cele vladajuće koalicije bio Tomislav Nikolić. Ali, procena je da bi njegovu pobedu olakšalo upravo to što bi kampanju za parlamentarne izbore vukao personalno Aleksandar Vučić, kao ubedljivo najpopularniji političar u zemlji. Takođe, zbog republičkih izbora, izvesno je i da bi socijalisti, ali i ostale stranke koje gravitiraju ka vladi, podržale kandidata SNS jer bi im to olakšalo put ka novom ministarskom timu u Nemanjinoj 11.

Moguću kandidaturu za predsedničku trku iz vladajuće koalicije već su nagovestili Ivica Dačić (SPS) i Rasim Ljajić (SDPS). Očekuje se da i oni uskoro dogovore sa Vučićem i vrhom socijalista strategiju o izbornom nastupu, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.