U trendu

Predsednik Vojnog sindikata Srbije tužio oficire-disciplinske tužioce

Predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić saopštio je danas da je 5. novembra podneo prekršajne prijave protiv dvojice oficira na dužnosti vojnog disciplinskog tužioca, zato što su ga nezakonito pozvali na odgovornost za neučinjeni disciplinski prestup u vojnoj službi.

Oni su time, smatra Antić, izvršili diskriminaciju u vezi sa njegovim članstvom i pozicijom u sindikatu.

Zbog Antićevog sindikalnog aktivizma i javnih istupa na protestima Vojnog sindikata Srbije 2016. i 2017. godine, Vojni disciplinski sud je nedavno u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin, čime ostaje bez posla u Vojsci Srbije. 

Takva odluka naišla je na osudu brojnih sindikata i organizacija, a Antić ju je ocenio kao „sramnu i protivpravnu“.

U današnjem saopštenju Vojni sindikat ukazuje da Zakon o radu propisuje da će se za prekršaj kazniti onaj ko prekrši zabranu diskriminacije, kao i onaj ko pozove na odgovornost predstavnika zaposlenih koji postupa u skladu sa zakonom.

„Nesporno je da je predsednik Vojnog sindikata Srbije, kome je ministar odbrane 2015. godine priznao reprezentativnost svojim rešenjem, a tako i poslovnu sposobnost, u svemu postupao isključivo u skladu sa zakonom, zbog čega su se stvorili uslovi da zbog pozivanja na odgovornost koja objektivno ne postoji, zatraži sudsku zaštitu pred prekršajnim sudom“, navodi se u saopštenju.

Za ove prekršaje zaprećeno je novčanim kaznama, kako za odgovorna lica tako i za poslodavce u iznosu i do 1,5 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.