U trendu

Preminuo profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Mikavica

 Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i član Upravnog odbora Arhiva Jugoslavije, istoričar Dejan Mikavica preminuo je danas u 58. godini.

Mikavica je osnovnu školu završio u Novom Sadu, nakon nje Karlovačku gimnaziju, da bi 1990. godine diplomirao na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Od 2004. do 2015. godine bio je šef Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta, a od 2016. je na čelu upravnog odbora Muzeja Vojvodine.

Priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču medjunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.

Mikavica je bio i poslanik Demokratske stranke Srbije u skupštini Srbije kao i kandidat DSS za gradonačelnika Novog Sada 2004. godine i predsednik gradskog odbora te stranke.

Telegram saučešća povodom smrti Dejana Mikavice uputila je ministarka kulture Maja Gojković koja je navela da je Mikavica „svojim radom i zalaganjem doprineo razvoju Arhiva Jugoslavije kao važne ustanove kulture“.

„Njegovim preranim odlaskom istorijska nauka ostala je bez istaknutog istraživača i univerzitetskog profesora i autentične ličnosti koja je ostavila značajan trag“, istakla je Gojković.

Vreme i mesto sahrane Dejana Mikavice biće naknadno saopšteni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.