U trendu

Prihvatilište za decu DOBIĆE novi objekat

BEOGRAD – Prihvatilište za decu Beograda dobiće novi objekat, a gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je danas gostujući na Hepi televiziji da je to jedan od najvažnijih projekata koji je u proteklom periodu realizovao Grad u oblasti socijalne politike.

„Prihvatilište za decu se 21 godinu nalazilo u neuslovnim prostorijama i u objektu koji nije ispunjavao standarde najurgentnijeg zbrinjavanja dece. Reč je o deci sa ulice, bez roditeljskog staranja, zlostavljanoj ili zanemarivanoj, odnosno deci kojoj je naša pomoć najpotrebnija“, rekla je Stanisavljević i dodala da u taj objekat više od 20 godina nije ništa uloženo.

Novi objekat imaće 1.700 kvadrata, dok je stari imao svega 250 kvadrata i u njemu je bilo samo 16 kreveta, dok novi ima isto toliko spavaćih soba i može da primi 48 dece.

Objekat će imati i dnevne boravke, biblioteku, informatički kabinet, sale za rekreaciju, senzornu sobu, dvorište sa igralištima, navela je gradska sekretarka.

Godišnje, kako je rekla, Prihvatilište obezbedi privremeni smeštaj za 400 do 600 dece i to na osnovu uputa policije ili socijalnog radnika.

Tu su im obezbeđeni ishrana, odeća, edukacija, bezbednost, a zakonom je predviđeno da smeštaj traje do šest meseci.

Za to vreme uspostavlja se kontakt s porodicom ili se pristupa drugim oblicima podrške, poput hraniteljstva ili drugih institucija, pojasnila je Stanisavljević, koja je zahvalila timu stručnjaka koji u Prihvatilištu brinu o deci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.