U trendu

Privatni interes ispred javnog

Sedam beogradskih udruženja i organizacija biciklista saopštilo je da su gradske vlasti Beograda i preduzeća „Igl Hils“ i „Beograd na vodi“ stavile privatni interes iznad javnog time što su uspostavili obilaznicu dužine 3,5 kilometra zbog radova duž samo 300 metara obale reke Save.

„Smatramo da je ovim potezom interes privatnog investitora najgrublje stavljen ispred interesa dobrog dela građana Beograda i da ovo nije način na koji se vrši participacija građana u donošenju odluka, već grubo kršenje njihove volje“, navodi se u saopštenju udruženja.

Kako se dodaje, grad se oglušio o zvanične dopise biciklista gradonačelniku Siniši Malom i Gradskom sekretarijatu za saobraćaj, i o protest koji su organizovali krajem juna povodom najave zatvaranja glavne beogradske biciklističko-pešačke staze, od Dorćola do Ade Ciganlije, a njihove sugestije i predloge grad nije ni razmatrao.

Umesto toga, biciklisti kažu da su dovedeni pred svršen čin postavljanjem informativne table za obilaznicu oko radova koja je dugačka 3,5 kilometara, dok je deo staze koji se zatvara dugačak 300 metara.

Oni su ponovo upozorili da ne žele da se ponovi situacija iz Zemuna, na promenadi kod Hotela „Jugoslavija“, gde je biciklistička staza neupotrebljiva zbog velikog broja pešaka.

„Nažalost, i pored svih izjava gradonačelnika o podršci biciklistima i izgradnji novih biciklističkih staza, njegova dela govore drugačije. U gradovima u kojima je gradskoj upravi stalo do svih kategorija i korisnika, ovakve stvari ne bi mogle da se dese“, zaključuje se u saopštenju koje je u ime grupe organizacija potpisalo Udruženje „Ulice za bicikliste“ (www.UZB.rs, https://www.facebook.com/uguzb).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.