Prosvetari traže veće plate kroz koeficijente

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je danas da su predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetara na sastanku sa resornim ministrom Srdjanom Verbićem zatražili veće plate kroz izmene koeficijenata i isplatu jednokratne pomoći u januaru.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik SRPS Slobodan Brajković, sastanak je organizovalo Ministarstvo prosvete na zahtev četiri sindikata koji traže da se hitno pristupi rešavanju materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju, kako je predvidjeno Sporazumom Vlade i sindikata kojim je okončan višemesečni štrajk prosvetara.

“Ministar je prvi izrazio svoje nezadovoljstvo sistemskim zakonom o platnim razredima a sindikati su bili jedinstveni u stavu da je projekat platnih razreda unapred propao. Ovako zamišljeni platni razredi, ukoliko ikada budu na snazi, ne bi ispravili nepravde u javnom sektoru već bi ozakonili postojeću disproporciju plata u javnom sektoru na više godina”, ocenio je SRPS.

Dodaje se da bi primena predvidjenih platnih razreda suspendovala razne odredbe Zakona o radu i kolektivnih ugovora, kao i da bi obrazovanju nanela “mnogo štete, a nikakvu korist”.

Na jučerašnjem sastanku, sindikati prosvetnih radnika zatražili su i veći budžet za obrazovanje a sa ministrom Verbićem su se saglasili da napišu zajednički plan izmene koeficijenata kako bi odgovarajući zahtev bio upućen Vladi Srbije.

(Beta)

Ostavite komentar