U trendu

Protest povodom godišnjice paljenja kuće novinaru: Bez slobodnih medija nema slobodnih …

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je na protestu „Dogorelo je“ da bez bezbednih novinara i slobodnih medija nema slobodnih gradjana.

Protest, koji je organizovao NUNS, održan je u Beogradu povodom godinu dana od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke i više od stotinu napada na novinare u proteklih godinu dana u Srbiji.

Bodrožić je istakao da se, zbog odsustva reakcije institucija koje bi trebalo da zaštite novinare i napada najviših državnih funkcionera, stvara atmosfera u kojoj se profesionalni novinari povlače.

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev pozvao je novinare u Srbiji da, „kada već institucije ne preduzimaju ništa“, nastave rad na istraživanju korupcije i malverzacija u opštini Grocka zbog koje je Jovanoviću zapaljena kuća, a za čije paljenje je optužen bivši predsednik te opštine Dragoljub Simonović (SNS).

Georgiev je dodao je u Srbiji bilo slučajeva napada na novinare koji nikada nisu dobili epilog, ali je da nijedan nije bio ovako jasan.

On je pozvao novinare i javnost da izvrše pritisak na državu da obezbedi krov nad glavom Jovanoviću kome su pre tačno godinu dana zapalili kuću.
 
„Simonović se na sudu ponaša na način na koji se ponašaju država i funkcioneri i novinare naziva reketašima“, istakao je on.

Novinar Rade Radovanović pozvao je mlade novinare u Srbiji da se bore za istinu i činjenice i ocenio da će se trenutno stanje u medijima održati sve dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vlasti.

Radovanović je pozvao javnost da stane u odbranu novinara, „da se ne bismo ponovo ovako okupljali“.

Organizatori su istakli da se nadaju da će proces protiv Simonovića koji je u toku dobiti epilog koji zaslužuje.

Okupljeni i organizatori ovog skupa su pružili podršku štrajkačima u JP „Pošta Srbije“ koji više dana štrajkuju zbog loših uslova rada, uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću koji je u kućnom pritvoru, kao i redakciji NIN-a.

Novinari su nosili transparente sa fotografijama izgorele kuće Jovanovića na kojima piše „Dogorelo je. Šta čekate?“.

Medju okupljenima su bili poznati beogradski novinari, kao i političari i aktivisti – predsednik Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, aktivisti Udruženja „Jedan od pet miliona“ kao i funkcioneri Pokreta slobodnih gradjana (PSG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.