najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protestni osmomartovski marš NVO

Mreža Žene protiv nasilja, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcija Ženski fond organizovaće sutra u Beogradu, povodom Medjunarodnog dana žena, protestni osmomartovski marš.

Oni su pozvali gradjane na javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima, nenasilno suprotstavljanje svim vidovima eksploatacije – pre svega klasne i rodne, ali i svake druge, pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma i na neprihvatanje podaničkog položaja nametnutog od režima, crkve, partije i armije.

“Povodom medjunarodnog, revolucionarnog praznika žena ponavljamo da živimo u zemlji u kojoj se rat nastavlja drugačijim sredstvima: nakon godina ratne ekonomije kada je nacionalističko-militaristička oligarhija opljačkala ogroman broj ljudi, usledilo je nemilosrdno brisanje i poslednjih tragova društvene svojine, i svo društveno bogatstvo prelilo se u mali broj privatnih ruku”, navode u saopštenju.

Kako ističu, rat i kapitalizam su učinili da danas živimo u zemlji u kojoj ogroman broj žena živi u siromaštvu, radeći na najgorim i najmanje plaćenim radnim mestima, u stalnoj ekonomskoj oskudici, a intenzivnoj eksploataciji, seksualnim ucenama i uznemiravanju na poslu, represiji nad sindikalnim aktivistkinjama i svima koji se bore za socijalnu pravdu.

“Diskriminacija prilikom rada i zapošljavanja nad Romkinjama, ženama sa invaliditetom, lezbejkama, i drugim manjinskim grupama žena je sveprisutna. U ovakvom kapitalističkom i patrijarhalnom okruženju žene su žrtve i klasnog i rodnog zločina”, piše u saopštenju.Okupljanje učesnika skup je na Trgu Republike u Beogradu u 14 sati, a kolona će se zaustaviti ispred spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji da izrazi protest zbog najavljenog izmeštanja socijaliste i antimilitariste sa trga i potom nastaviti do Centra za kulturnu dekontaminaciju.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike