U trendu

Razmena teritorija donela bi novu patnju na Balkanu

Razmena teritorija između Srbije i Kosova je opasna ideja koja bi samo dovela do destabilizacije i patnji i za jednu i za drugu stranu, smatra ekspert za Balkana Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

„Pre svega ona će otvoriti dosta pitanja koja se tiču granica, što potencijalno može da dovede do destabilizacije. Drugo, malo je verovatno da bi Srbija i Kosovo pristali na to. Pitanje koje se takođe nameće jeste šta je sa Srbima koji žive u Bujanovcu i Medveđi“, rekao je Biber za „Blic“.

Kako navodi, ni jedna ni druga strana sasvim sigurno ne bi pristale na takvu zamenu.

Srbi bi, kako kaže, na ovaj način postali „još manja manjina“, naročito oni koji žive južno od Ibra, koji bi razmenom praktično ostali da žive na Kosovu.

„Ako bi se to desilo Kosovo bi verovatno dobilo vetar u leđa da umanji prava Srba. Tako bi ovaj plan, u stvari, samo doneo mizeriju i patnju i za Srbe i za Albance. Jednostavno, ovo je loša ideja i niko ne bi trebalo da je inicira“, smatra Biber.

Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji ser Ajvori Roberts ponovo je pokrenuo svoju staru ideju o razmeni teritorija – Preševka dolina za teritoriju sverno od Ibra, nakon čega bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.