U trendu

Rebić: Sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu na auto-putevima (VIDEO)

Direktor policije Vladimir Rebić najavio je danas da će u narednom periodu početi sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na auto – putevima koja će se meriti na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Rebić, koji je obišao naplatnu stanicu „Beograd“, rekao je da se novi sistem, koji MUP priprema sa javnim preduzećem „Putevi Srbije“, nalazi u završnoj fazi i da predstavlja samo još jedan načina borbe za smanjenje broja žrtava i unapredjenje bezbednost na putevima.

„U prethodnom periodu u toku testne faze, vozači čija je srednja brzina kretanja bila veća od 120 kilometara na sat, dobijali su na priznanici, odnosno fiskalnom računu, informaciju o srednjoj brzini kojom su se kretali deonicom autoputa i ti prekršaji neće biti sankcionisani“, rekao je Rebić.

Dodao je da je unapredjen sistem naplate putarine tako da pored osnovne funkcije sistem može da dostavi i precizne podatke o vremenu pojavljivanja vozila na ulaznoj i izlaznoj naplatnoj stanici.

Na osnovu tih podataka, kako je rekao, računa se vreme za koje je vozilo prešlo udaljenost izmedju naplatnih stanica, odnosno srednja brzina vozila, koja će biti odštampana na fisklanom računu prilikom plaćanja putarine.

„U narednom periodu, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu, otpočeće se sa sankcionisanjem ovakvih vrsta prekršaja, odnosno policijski službenici će zaustavljati vozače, koji su prekoračili brzinu odmah na naplatnoj stanici ili će slati prijave na kućnu adresu“, rekao je Rebić.

Rebić je ukazao da je jedan od uzroka saobraćajnih nezgoda prekoračenje brzine kretanja i dodao da je na autoputevima u Srbiji tokom 2015. godine život izgubilo više od 60 ljudi, dok je tokom 2016. godine poginulo oko 50 lica.

„Nameravamo da u narednom periodu, još više smanjimo ovaj trend poginulih preduzimajući ovakve i slične mere. MUP i ubuduće će nastaviti da sprovodi različite preventivne i represivne aktivnosti kako bi unapredilo bezbednost na putevima“, rekao je Rebić.

(Beta)

1 komentar
  1. Siniša

    Niko ne može da napuni onaj bolesni budžet pa se režim koristi raznim trikovima ne bi li oteo ono malo sirotinje od građana. Malo im je što zaustavljaju decu po trotoaru i legitimišu sve starije od 15 god.ne bi li pronašli neki nedostatak na biciklu, ne nošenje lične karte tid. Sve u cilju zastrašivanja građana i otimanje para.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike