U trendu

RYCO: Mladi bi trebalo da izmene region

TIRANA – Povodom Međunarodnog dana mladih, generalni sekretar i zamenik generalnog sekretara Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Đuro Blanuša i Fatoš Mustafa poručili su u pismu da bi mladi trebalo da izmene region i da „kultura separacije“ ne služi interesima mladih.

Blanuša i Mustafa čestitali su mladima njiohov dan i pozvali ih da učestvuju u promeni, rekavši da veruju u mlade i da „bolji region kreće sa mladima“.

„RYCO veruje da bi mladi ljudi regiona trebalo da sudeluju u stvaranju kulture mobilnost, kulturalne razmene i pomirenja. Trebalo bi da aktivno doprinose razvoju demokratije, društvenog i ekonomskog prosperiteta i evropskih integracija u sve više otvorenom regionu Zapadnog Balkana“, poručili su Blanuša i Mustafa u svom pismu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Blanuša i Mustafa veruju da bi vlade država Zapadnog Balkana trebalo da pruže podršku razmeni mladih i uključenju mladih u procese donošenja odluka.

„To je razlog zbog kog će RYCO fokusirati svoje programske aktivnosti na stvaranje prilika za mlade, kako bi se oni uključili u aktivnosti koje grade međusobno razumevanje i pomirenje u građanskim, društvenim, obrazovnim i sportskim domenima“, navodi se u pismu.

RYCO poručuje da će pokrenuti i nastaviti da učestvuju u procesima donošenja odluka koje se tiču reformi.

„Želimo da podržimo razvoj političkog i društvenog okruženja koje podstiče razmenu mladih. Kroz ovu misiju, želimo da pokažemo našu posvećenost ljudskim pravima, dostojanstvu i širenju mira koji se zasniva na međusobnom poštovanju i poverenju“, navode Blanuša i Mustafa.

Objašnjavaju da se to neće postići isključivo kroz rad Kancelarije i traže da se i narodi i lideri regiona udruže i omoguće mladima na Zapadnom Balkanu da budu oni koji će doneti promenu.

„Promena stiže, a Kancelarija će imati ključnu ulogu u njenom oblikovanju. Postoji značajna i rastuća potreba među organizacijama građanskog društva i unutar javnih obrazovnih institucija da se razmotre razlozi stereotipije, predrasuda, govora mržnje i radikalizaicje“, navodi se u pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.