U trendu

Sa kojim se fakultetom najlakše nalazi posao u Srbiji?

Iz godine u godinu, u vreme upisa na fakultete i viÅ¡e Å¡kole, budući brucoÅ¡i moraju da donesu odluku da li će „posluÅ¡ati srce“ i studirati ono Å¡to vole, ili odabrati da se usavrÅ¡avaju na fakultetima čiji smerovi „garantuju“ brzo zapoÅ¡ljavanje po zavrÅ¡etku Å¡kolovanja. Podaci sa naÅ¡eg trÅŸiÅ¡ta rada govore da su najtraÅŸeniji „programeri“, ali i građevinski inÅŸenjeri, lekari-specijalisti kao i profesori i nastavnici.

Indeksi Fakulteta organizacionih nauka (FON), Fakulteta sporta i fizičkog obrazovanja, StomatoloÅ¡kog i Matematičkog bili su najtraÅŸeniji u Beogradu proÅ¡le godine, dok se u Novom Sadu vodila najÅŸešća bitka za upis na Akademiju umetnosti i Medicinski fakultet. U NiÅ¡u, najviÅ¡e brucoÅ¡a konkurisalo je za mesto na Filozofskom i Medicinskom fakultetu.

Pitanje je, međutim, šta je to što buduće studente “tera” da se bore na mesta baš na ovim fakultetima?

Odgovor je u anketi među svojim čitaocima potraÅŸio obrazovni portal prijemni.rs, a njihovi ispitanici, među kojima je daleko najviÅ¡e maturanata i brucoÅ¡a, poručili su da im je na prvom mestu “da  studiraju ono Å¡to ih interesuje i ono Å¡to vole”, i to njih 74,3 odsto.

Kako su mogli da odaberu viÅ¡e odgovora, na drugom mestu po učestalosti naÅ¡ao se odgovor da traÅŸe znanja primenjiva u praksi, Å¡to je bitno za njih 67,4 odsto,  dok je na trećem mestu – i to za polovinu ispitanika -mogućnost zapoÅ¡ljavanja posle Å¡kolovanja, dok za 29,8 odsto i visina potencijalne zarade utiče na izbor fakulteta ili viÅ¡e Å¡kole.

Njihova anketa takođe je pokazala da među budućim studentima vlada najveće interesovanje za studije u oblasti tehničko-tehnoloških nauka (31,6 odsto), društveno-humanističkih (29,8 odsto), prirodno-matematičkih (11,1 odsto) i medicinskih nauka (10,7 odsto).

Kada se to uporedi sa spiskom “visokoobrazovanih profila koji najlakÅ¡e, odnosno najbrÅŸe dolaze do posla”, koji smo dobili od Nacionalne sluÅŸbe za zapoÅ¡ljavanje (NSZ), vidimo da mladi dosta dobro procenjuju Å¡ta trÅŸiÅ¡te rada traÅŸi.

Na prvom mestu po “zapoÅ¡ljivosti” su oni koji će postati diplomirani inÅŸenjeri informacionih tehnologija, diplomirani inÅŸenjeri elektrotehnike i računarstva i diplomirani inÅŸenjeri elektronike. Ovi smerovi, koji Å¡koluju popularne IT-jevce mogu se naći upravo na FON-u ili Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskom fakultetu u NiÅ¡u i drugima.

Da nije lako ni jeftino upisati ove popularne smerove govori i podatak iz 2019. godine, kada je najskuplja školarina u drşavi planirana upravo za smer Softverski inşenjering na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, i to 243.500 dinara godišnje.

Tako je ETF svrgao sa trona dugogodišnjeg šampiona po visini školarine,  komšijski Arhitektonski fakultet, sa kojim deli zgradu, a koji samofinansirajućim studentima godinu naplaćje 240.000 dinara.

Manje popularni, ali jednako traÅŸeni kao IT-jevci na naÅ¡em trÅŸiÅ¡tu su, sudeći prema podacima NSZ, diplomirani inÅŸenjeri građevine (sa odgovarajućim licencama).

Na trşištu rada traşe se profesori za čitav niz predmeta: matematike, informatike, fizike, zatim profesori hemije, kao i profesori i nastavnici  nemačkog i engleskog jezika i knjişevnosti.

Da se pomenuti budući studenti ne bore bez razloga za indekse Medicinskih fakulteta u Novom Sadu i NiÅ¡u govore i podaci da su lekari traÅŸeni kod nas i u svetu.

Podaci NSZ kaşu da, ukoliko uspeju da se zaposle i dobiju specijalizaciju, lekari na trşištu rada naše zemlje mogu brzo da se zaposle ukoliko su anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi i ginekolozi.

(Milica Rilak, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.