U trendu

Sahranjen Kamenko Katić

Kamenko Katić, novinar i jedan od prvih i najpoznatijih TV-izveštača o vremenskoj prognozi u Srbiji i Jugoslaviji, sahranjen je danas u rodnom Djurdjevu kod Novog Sada.

„Novinarstvo je kao jak opijat sa koga se teško skidam. Stalno me nešto svrbi i tera da snimam, istražujem, zabeležim“, govorio je Katić, pročitala je danas na sahrani autorka i urednica emisije „Trezor“ Bojana Andrić, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Kamenko Katić je umro u subotu, 31. marta u 83. godini, a komemoracija će biti u sredu, u 12 sati u RTS-u.

S posebnim šarmom, lakoćom i prirodnim držanjem pred kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku TV-Dnevnika, postavivši standarde o kojima se i danas priča.

Katić je pohadjao Realnu gimnaziju u Novom Sadu, ali je završio Veterinarsku školu u Šapcu i radio kao veterinar.

Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao Etnologiju na Filozofskom fakultetu.

Tokom studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi spiker tek osnovane Televizije Sarajevo.

Prvog januara 1962. došao je u Televiziju Beograd. Pripremao je 17 godina vremensku prognozu, a potom prešao u Dokumentarni program gde je kao autor, voditelj i urednik uradio više od 300 reportaža.

Neke od njegovih emisija su „Uzgred budi rečeno“, „Život je život“, „Salašari“, „Mečkari“, „Partizanka Slavica“, „Svetlani u znak priznanja“, „Planinski mesec nad našim sokakom“.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, medju kojima i četiri za životno delo (UNS, Savez novinara Jugoslavije, RTS, INTERFER), tri „Zlatna pastira“ za scenario i režiju etnofilma u Kučevu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike