U trendu

Saradnja Krfa i Beograda za očuvanje kolektivnog sećanja

BEOGRAD – Gradonačelnik Zoran Radojičić ugostio je delegaciju Grada Krfa, predvođenu gradonačelnicom Meropi Idreu, sa kojom je razgovarao o unapređenju saradnje Beograda i Krfa, pre svega u oblasti kulture i turizma.

Radojičić je istakao da saradnju vidi u zajedničkim događajima koji bi povezali kulture i umetnike dva grada, kao i u organizovanim posetam građana Krfu i Beogradu, saopštila je danas Gradska uprava.

Gradonačelnik je istakao da je važan deo saradnje upravo čuvanje sećanja i edukacija najmlađih o isprepletanim sudbinama dva naroda u Prvom svetskom ratu, religijskoj vezi, kao i obostranoj podršci u najtežim trenucima.

„Nijedan grad u Evropi ne svedoči o herojstvu i tragediji našeg naroda u 20. veku kao Krf“, naglasio je Radojičić.

On je dodao da saradnja u oblasti kulture i turizma ima veliki značaj, jer se na taj način nove generacije upoznaju sa trenucima koji su odredili našu sudbinu i čuvaju ih od zaborava.

Uporište budućih projekata su sećanja na tri godine zajedničkog života, herojstvo 150.000 vojnika i srpske vlade u izganastvu, i gostoprimstvo Krfljana koji su srpskom narodu pružili pomoć i utočište, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je sve više turista sa Krfa zainteresovano za Beograd, kojima, kako kaže, prija gostoprimstvo Beograđana, a takođe ih interesuju kulturno-istorijske znamenitosti i bogata kulturna ponuda.

„Naš cilj je da ih putem institucionalne saradnje između dva grada u budućnosti bude još više“, kazao je Radojičić.

Gradonačelnica Krfa Meropi Idreu rekla je da to ostrvo svake godine broji više od dva miliona turista, a da je više od 40.000 turista iz Srbije.

Ona je dodala da bi za Grad Krf bilo veoma značajno kada bi program učeničke posete, koji poslednjih godina organizuje opština Palilula, organizovale i druge beogradske opštine.

Meropi Idreu je, kako se navodi, istakla da je oduševljena razvojom Beograda i dodala da grčki turisti to prepoznaju i sve više se odlučuju za našu prestonicu pri izboru destinacije za odmor.

Gradonačenica Krfa pozvala je Radojičića da bude počasni gost manifestacije „Dan Krfa“, koji je ujedno i njihov najveći praznik.

Ljubomir Saramandić, kustos Muzeja „Srpska kuća“, u kojem se nalaze prve srpske novine štampane na Krfu, kao i lični predmeti Živojina Mišića, Nikole Pašića i regenta Aleksandra, ističe da bi trebalo da svaki pripadnik srpskog naroda bar jednom poseti „Ostrvo spasa“.

To je, kaže, grad u kojem posetioci dolaze do katarze, potpunog pročišćenja od problema koji su naizgled veliki.

„Ostrvo Vido nije samo mesto na kojem se stiče patriotizam i identitet, već mesto na kojem se koriguje svet u kojem živimo. Metafora prelaska Albanije i dolaska na Vido je metafora o smislu života. Nema pravog života bez savladavanja prepreka i bez solidarnosti“, rekao je Saramandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.