U trendu

Šarčević: Zaposleni u prosveti treba da dobiju najvišu povišicu zarada

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u razgovoru sa šefom Misije Medjunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom da je važno da pri svakom povećanju plata zaposleni u prosveti dobiju više od drugih.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, Šarčević je rekao da je važno da se u svim tim prosecima vodi briga o zaposlenima, da su planirane prekvalifikacije i obezbedjene otpremnine, ali i da će se veoma intenzivno raditi na sprečavanju manipulacija sa slobodnim radnim mestima.

„Važno je da se nastavi dosadašnji trend i pri svakom povećanju plata zaposleni u prosveti dobiju više od drugih. Oni su u velikom zaostatku u odnosu na druge javne službe i to je nasledstvo prošlosti. Njihov položaj se mora postepeno poboljšavati, ali uz istovremenu racionalizaciju sistema“,  naglasio Šarčević.Ruf je istakao da zadovoljan onim što je Ministarstvo do sada uradilo i dodao da je MMF ukoliko se reformski procesi nastave spreman da podrži razumno povećanja plata.

Šarčević je upoznao predstavnike Misije MMF sa do sada sprovedenim reformama u cilju racionalizacije, pre svega kroz mrežu škola i primenu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja, ali i najavio treći nivo racionalizacije kao rezultat primene novih zakona.

Govoreći o planiranim aktivnostima za naredni period, ministar je istakao da je cilj svih promena poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvodjenja reda u obrazovano-vaspitni sistem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.