U trendu

Šarčević: Zašto niko nije ranije reagovao na slučaj učenika iz Kragujevca

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević zapitao je danas zbog čega niko toliko dugo nije ukazao na problem dečaka u Kragujevcu zbog čijeg ponašanja roditelji ne šalju svoju decu na nastavu.

„Zašto to nije ranije prijavljeno? On je već drugi razred i neko već godinu i po dana to prikriva i traži neka jalova rešenja“, rekao je Šarčević na otvaranju Naučnog kluba u Beogradu.

Šarčević je rekao da je za taj slučaj saznao posle medija i izrazio nezadovoljstvo zbog toga jer, inače, u slučajevima koji stignu do njega preko školske uprave, ministarstvo odmah reaguje.

On je dodao da će ministarstvo poslati tim u Kragujevac da sagleda kojim resursima raspolaže taj grad i kakve tamo škole postoje, jer sva deca moraju da imaju mogućnost da se školuju.

Ministar je dodao da u rešavanje takvih problema treba uključiti stručnjake raznih profila i kritikovao inspekciju što nije ranije reagovala.

„Radom inspekcije nisam zadovoljan, i ja to javno ističem. Rad inspektora na lokalu se razlikuje od republičkog nivoa, a ni njih nema dovoljno“, rekao je Šarčević i dodao da se radi na tome da se oformi jedinstveni inspektorat ali da to mora da se sistemski reši.

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ u Kragujevcu već tri dana ne šalju decu na nastavu jer tvrde da škola treba da nadje rešenje za, kako smatraju, problematično ponašanje učenika tog odeljenja za kojeg navode da fizički i verbalno maltretira djake i učitelja.

Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno reši taj slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost njihove dece u školi. U zahtevu koji je upućen školi ne traži se da „problematičan“ učenik bude isključen iz škole, nego da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.

Roditelj jednog učenika II-3 rekao je agenciji Beta da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale djake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vredja učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene krvave i bez glave, kao i oružje i noževe i ometa nastavu na razne načine.

Majka tog učenika, medjutim, smatra da su i njeno dete i cela porodica izloženi „nesvakidašnjem teroru i nerazumevanju nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka“ i dodala da njen sin ima hiperkinetički sindrom.

„Nezadovoljni roditelji pisali su prilično uvredljivu peticiju Centru za socijalni rad u Kragujevcu, koji je upoznat sa celom situacijom. Pošto nisu bili zadovoljni reakcijom nadležnog organa ustanove socijalne zaštite, novu peticiju i protest su poslali stanici Policijske uprave u Kragujevcu, koji su danas pozvali roditelje i inkluzivno dete od osam godina na saslušanje. Malo im je bilo, pa su svoj bes iskalili i preko lokalnih novina iznoseći strašne neistine i vređajući ljudsko dostojanstvo deteta i roditelje inkluzivnog deteta“, navodi se u obraćanju medijima.

Majka tog dečaka navodi da je ogorčena jer i novinari nisu bolje istražili ceo slučaj već prave „medijsku hajku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.