U trendu

Savet Evrope: Srbija bez odlaganja da usvoji zakon o obeštećenju štediša

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) pozvao je danas Srbiju da bez odlaganja usvoji zakon kojim bi se omogućilo izvršenje presude „Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije“ Evropskog suda za ljudska prava i stekli uslovi za obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ.

U odluci usvojenoj u Strazburu navodi se da je rok za izvršenje presude istekao 16. jula 2015. godine, navedeno je u saopštenju SE.

Predstavnici 47 zemalja članica najveće panevropske organizacije konstatovali su da su srpske vlasti dale novi predlog zakona o obeštećenju deviznih štediša i pozivaju na što hitniju primenu presude iz Strazbura.

U slučaju da Srbija ne napravi pomak u donošenju zakona koji bi regulisao isplatu stare devizne štednje, SE će ponovo razmatrati napredak u izvršenju presude na sledećem sastanku u junu u Strazburu, saopšteno je iz ove organizacije.

Takodje, Komitet ministara pohvalio je Sloveniju zbog donošenja zakona i uspostavljanja mehanizma za isplatu deponovane štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci koji je postao operativan u decembru.

Evropski sud za ljudska prava, presudom iz jula 2014. godine, naložio je Srbiji i Sloveniji da preduzmu sve potrebne mere kako bi se štedišama nekadašnje Ljubljanske banke, Invest banke, Beobanke i drugih nadoknadila deponovana devizna štednja pod istim uslovima pod kojim su ove dve države vratile štednju svojim državljanima.

Obema državama tada je dat rok od godinu dana da počnu da rešavaju probleme. Prema procenama udruženja štediša, Srbija će na ime stare devizne štednje morati da isplati više od 200 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.