U trendu

Skandal: Vaspitačica u R. Srpskoj u vrtiću naterala dečake da goli čiste WC!

Mediji u Republici Srpskoj i širom Bosne i Hercegovine donose danas priču koja se odigrala u vrtiću „Larisa Šugić“ u Kotor-Varoši.

Neimenovana vaspitačica rešila je da kazni dva dečaka (5) što su mokrili pored WC šolje tako što će ih naterati da se skinu i goli čiste po kupatilu.

Za slučaj je saznao otac jednog od dečaka, Dragan Đekanović, koji je za Glas Srpske potvrdio da je njegov sin došao kući i ispričao roditeljima šta je morao da radi.

Otac je bio besan što su dečaci golim rukama, dakle bez ikakve zaštite ili rukavica čistili WC i tako došli u kontakt sa bakterijama.

„Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti su obukli čistu odeću. To je ponižavanje djece“, rekao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavestio.

Ističe da su direktor vrtića Mladen Tepić i vaspitačica Slavica Lujić, na njihov zahtev da objasne opravdanost kazne koju je njihov sin dobio, potvrdili priču mališana.

Đekanović dodaje da ga je iznenadilo to što su oboje tvrdili da je teranje dece da čiste toalet normalan vaspitni postupak, prenosi Glas Srpske.

Inspektor i prosvetni savetnik za predškolski odgoj i obrazovanje u Republičkom pedagoškom zavodu Staka Nikolić, kaže da je u odgoju dece dozvoljena samo kazna koja ne ugrožava ni psihičko, ni fizičko zdravlje dece.

„Ako je tačno da su dečaci golim rukama i bez odeće čistili toalet, to nije primereno. Kazna bi bila prihvatljivija da im je vaspitačica dala rukavice i krpu da obrišu nered koji su napravili, uz naglasak da to što su učinili nije lepo i da tako ne trebaju ni kod kuće da se ponašaju“, objasnila je Nikolićeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.