U trendu

Srbija spremna da odgovori na teroristički napad

Pripadnici Vojske Srbije, u sadejstvu sa civilnim strukturama i policijom danas su Kruševcu uspešno izveli vežbu suprotstavljanja teroristima i reagovanja u slučaju hemijskih incidenata.

Na vežbi koju su na vojnom kompleksu Ravnjak organizovali pripadnici centra Atomsko biološko hemijske odbrane (ABHO) i 246 bataljona ABHO Vojske Srbije, više od 250 ljudi sa oko 60 motornih vozila, po oceni nadležnih, pokazali su visok stepen osposobljenosti.

Ministar odbrane Zoran Djordjević rekao je po završetku vežbe da su učesnici pokazali da je Srbija spremna da odgovori na napad terorista.

On je rekao da su „učesnici vežbe pokazali zavidnu osposobljenost i stručnost da se izbore sa teroristima, sa pretnjom koja je danas možda i najveća na svetu“, konstatujući da te pretnje „nisu svakodnevnica u Srbiji kao što je to slučaj u svetu“.

Podsetio je da je ova vežba pod nazivom „Pomoć civilnim organima vlasti na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta“ izvedena u okviru Komandno taktičke vežbe „Morava 2016“, koja traje od 25. maja do 6. juna.

„Ono što smo do sada u okviru te vežbe (Morava 2016.) videli je na visokom nivou, a očekujemo da u narednim godinama nastavimo ovakav vid obuke i provere“ kazao je Djordjević.

Predstavnici Generalštaba, ministarstava odbrane, policije i zdravstva, lokalne samouprave kao i strani izaslanici, tokom jednosatne vežbe mogli su da vide reakciju vojnih i policijskih jednica i civilnih službi na, po zamišljenom scenariju, napad terorista na naseljeno mesto.

Prikazan je i način zajedničkog reagovanja u slučaju hemijskog akcidenta nakon napada terorista na postrojenja i objekte hemijske industrije.

„Prikazan je jedan od modela zajedničkog reagovanja vojske i civilnih kao i vladinih i nevladinih institucija koje će u realnoj situaciji biti angažovane na uklanjanju posledice ovakvih i sličnih akcidenata“, kazao je zamenik komandanta Centra ABHO potpukovnik Srdjan Rutić i ocenio da je vežba veoma uspešno realizovana.

U vežbi su, pored pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nacionalnog kriminalističko tehničkog centra, Sektora MUP-a za vanredne situacije, kao i predstavnici Crvenog krsta i civilne bolnice.

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.