U trendu

Šta su vojni predstavnici Austrije, Nemačke i Bugarske radili u Novom Pazaru?

Predstavnice resora odbrane Austrije, Nemačke i Bugarske boravili su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, u Novom Pazaru, gde su upoznati sa iinicijativom tog veća za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka, kojom je zatraženo uspostavljanje „specijalnog statusa za tu oblast“.

Predstavnici BNV-a, među kojima nije bio i predsednik Veća Esad Džudžo, čija se ostavka traži upravo zbog spora nastalog u vezi sa pomenutom inicijativom, od predstavnika triju država tražili su da o svemu upoznaju svoje ambasade i vlade zemalja iz kojih dolaze.

Sa predstavnicima BNV-a su razgovarali: Austrijanac Tomas Ahamer, nemački potpukovnik Tomas Beker i bugarski pukovnik Milćo Ignatov.

Kako je objavljeno na sajtu BNV-a, predstavnici Veća su strance upoznali sa glavnim aktivnostima Veća i problemima Bošnjaka, kao i sa konkretnim predlozima tog veća za njihovo rešavanje.

U BNV-u, kojim rukovode većnici liste Samoopredeljenje, koju čine predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, smatraju da specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova između susednih država i naroda na Balkanu.

Ovo veće je, međutim, upalo u krizu zbog pokretanja ove inicijative koja je doneta bez potpisa predsednika Esada Džudža.

Džudžo je ranje rekao da inicijativu nije potpisao jer za to nije imao ovlašćenje od partnerske liste „Vakat je“.

Zbog toga je lista Samoopredeljenje zatražila njegovu ostavku, koju on odbija da podnese jer, kako kaže, to od njega traži „proalbanski lobi“ i SDA Samdžala o Veću.

Zbog ove krize BNV-u preti uvođenje privremenih mera, ukoliko naredna sednica ne bude zakazana do 27. juna, budući da se tada navršava šest meseci od poslednjeg okupljanja većnika.

Ugljaninova lista Samoopredeljenje nema većinu da bi mogla samostalno da rukovodi Većem, pa se ne isključuje mogućnost da lista Vakat je i lista Muamera Zukorlića, koja je trenutno u opoziciju, formiraju novu većinu i Ugljaninovu opciju tako pošalju u opoziciju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)