U trendu

SUBNOR protiv rehabilitacije Nedića

Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR) Beograda zatražio je danas da predsednik srpske vlade u periodu Drugog svetskog rata Milan Nedić ne bude rehabilitovan.

U saopštenju SUBNOR-a se navodi da je u Srbiji „postalo veoma popularno da se na sve moguće načine uz veliku podršku i pomoć vlasti i sredstava javnog informisanja, omalovažavaju, diskredituju i prekrajaju istorijske činjenice u vezi sa Drugim svetskim ratom“.

„Menjaju se nazivi ulica, trgova, škola i drugih institucija i ustanova, iz školskih istorijskih udžbenika izbačeni su tekstovi iz NOR-a i NOB-e, rehabilituju se dokazani narodni neprijatelji, neprijatelji srpskog naroda se prikazuju kao borci za slobodu…I dok ceo svet sa posebnim priznanjem uvažava i ceni doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom, ovakvim potezima vlasti u Srbiji omalovažavaju taj doprinos“, navodi se u saopštenju.

SUBNOR je naveo da su česti i zahtevi za rehabilitaciju, kako se navodi, „domaćih izdajnika“, a da „nigde u svetu ne postoje primeri rehabilitacije“ takvih ličnosti.

„Postoje samo u Srbiji gde se zbog ovih postupaka ‘u grobu okreće’ 1.700.000 žrtava NOR-a 1941-1945.godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog toga nedopustiva rehabilitacija Nedića, jer je on, kako se navodi, „bio izdajnik srpskog naroda koji se stavio u službu okupatora a protivu svoga naroda“.

SUBNOR je citirao i, kako se navodi, telegram nemačkog komandanta u Srbiji, u kome se kaže da je Nedić dosledan u borbi protiv komunista i da verno služi nemačkim interesima.

„Preko 17.000 članova SUBNOR Beograda, najvećeg antifašističkog udruženja na Balkanu, energično se protivi pokušajima rehabilitacije Milana Nedića. Svim raspoloživim demokratskim sredstvima suprostavljaćemo se tim pokušajima“, navodi se u saopštenju.

Sedam godina nakon podnošenja zahteva za rehabilitaciju Milana Nedića, 7. decembra 2015. počeo je postupak pred Višim sudom u Beogradu. Podnosioci zahteva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije sudjeno, a 4. februara 1946. godine izvršio je samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.