U trendu

Svečano otvoren Novogodišnji ukus fest

BEOGRAD – U beogradskoj Kombank dvorani danas je otvoren „Novogodišnji ukus fest“ – festival domaće hrane i pića, na kome će biti predstavljeno više od hiljadu proizvoda izlagača iz čitave Srbije i regiona.

Na otvaranju manifestacije, koju su podržali Ministarstvo poljoprivrede Srbije, Sekretarijat za privredu Grada Beograda i Privredna komora Srbije, član Gradskog veća Dragomir Petronijević podsetio je da se mnogo puta do sada čulo da Srbija ima kvalitetnu hranu, ali da nema gotove proizvode.

„Danas ih ovde ima hiljadu, što je pokazatelj da ne izvozimo više samo sirovine. Ovo je primer da je to moguće. Grad će nastaviti da subvencioniše poljoprivrednike, pa je tako za narednu godinu planirano 200 miliona dinara“, rekao je Petronijević.

On je, kako prenosi Beoinfo, izlagačima poručio da je sva suština u njima i u njihovom radu, ali na prvom mestu u veri u sopstveni proizvod i pozvao proizvođače da koriste subvencije i da se udružuju, ali i da se bore za tržište i veću proizvodnju.

Pomoćnik ministra polloprivrede Aleksandar Bogićević posebno je istakao da Srbija ima mnogo vrednih domaćina koji čuvaju tradiciju.

„‘Ukus fest’ promoviše najbolje iz naše zemlje“, dodao je Bogićević i najavio da će se naredne godine poljoprivrednicima omogućiti da se što lakše bave preradom jer je ona budućnost, a i proizvodi koji se dobijaju su znatno skuplji.

U ime izlagača, obratila se Jelisaveta Joksimović iz Vinarije „Ohrid“, a u ime organizatora, autorka festivala Kristina Trmanović, koja je izrazila zahvalnost svima što su „prepoznali i podržali ovu energiju i inicijativu“.

Posetioci specijalnog izdanja „Novogodišnjeg ukus festa“ mogu da probaju i da uživaju u degustacijama najukusnijih sireva, suvomesnatih proizvoda i renomiranih vina, likera, domaćih sokova, pršute, domaćih sušenih kobasica, čvaraka, srpskog piva, zatim domaćih kolača i tradicionalnih džemova.

Manifestacija je slobodna za sve posetioce i traje do 19 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.