najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tahiri najavila potpisivanje SSP sa Kosovom

Šefica pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri potvrdila je danas da je Politički komitet zemalja EU na ambasadorskom nivou, odlučio da podrži potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom.

U izjavi za Koha.net, Tahiri je rekla da očekuje da sutra bude doneta konačna odluka.

“Potpisivanje je predviđeno za narednu nedelju, pomenut je 27. oktobar. Time se zaokružuje jedan značajan proces na putu integracije Kosova u EU. Mislim da je ovo dostignuće rezultat dijaloga u Briselu, jer je Evropski savet 2011. godine odlučio da se Kosovu ponudi SSP”, kazala je Tahiri.

Ona je dodala da je to rezultat reformi koje su obavljene na Kosovu, u skladu sa standardima i zahtevima za potpisivanje SSP.”Mislim da je to veliki uspeh za Kosovo na planu ostvarivanja evroatlanske vizije, pošto je Kosovo odredilo strateške ciljeve, a to je integracija u evroatlantske strukture”, kazala je Tahiri.

Kosovo je u julu 2014. godine završilo razgovore o SSP, što je korak ka učlanjenju u EU.

Najavljeno je da će sledeće nedelje SSP, u ime Unije, potpisati visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za dobrosusedske odnose Johanes Han.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike