U trendu

Treba da postoji Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da u Srbiji treba da bude uveden Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

„Važno je, jer žene nisu brojevi, one su iza sebe ostavile svoje porodice, prijatelje, kolege. To treba da bude prilika da podsetimo na ovaj veliki problem“, rekla je Jankovićeva za RTS povodom inicijative da se 18. maj proglasi Danom sećanja na žene žrtve nasilja u porodici.

Ona je rekla da u Srbiji postoji dobar zakonodavni okvir za sprečavanje nasilja i da postoje centri za socijalni rad koji odlično rade, ali i oni gde to nije slučaj.

„Moramo da vidimo kako da ubuduće sprečimo nasilje tamo gde se već desilo. Ovim problemom moramo da se bavimo na svim društvenim strukturama“, kazala je poverenica.

Ona je rekla da najveći broj slučajeva diskriminacije prijavljuju žene i da je reč najčešće o diskriminaciji na poslu.

„Od žene se očekuje jedna odredjena rodna uloga, ali su i zbog roditeljskih obaveza često diskriminisane“, navela je Jankovićeva.

Dodala je da do Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti stižu i pritužbe muškaraca koji se, kako kaže, najčešće žale zbog ograničavanja mogućnosti da obavljaju roditeljsku funkciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.