U trendu

U Ćupriji održana ekološka manifestacija Morava moje more

U Moravskom parku kod mosta na Velikoj Moravi u Ćupriji održana je deseta manifestacija „Morava moje more“ koja ima za cilj da podigne svest, pre svega kod dece, o značaju zaštite životne sredine i vode.

Organizator manifestacije je Ekološki pokret iz Ćuprije, a predsednik ovog udruženja Ksenija Milošević je izjavila da ljudi moraju biti svesni da je sve manje prirodnih resursa i da je zato bitan održivi razvoj.

„Važno je da budemo svesni da su resursi bitni za čoveka i ceo živi svet, kao što su voda i vazduh, sve više zagadjeni. Zato buduće generacije treba da održe bar ovaj nivo životne sredine“, rekla je Milošević.

Manifestacija je održana uz reku Veliku Morava koja snabdeva vodom dosta gradova i naselja koji se nalaze na obalama te reke.

„Velika Morava je značajna reka i zato moramo da se potrudimo da to bude zdrava reka“, kazala je ona.

U okviru manifestacije organizovane su radionice za decu na temu reciklaže i zaštite životne sredine, trke beba, navlačenje konopca i obuka u streličarstvu.

Prvi put ove godine održan je ekološki kviz u kome su učestvovali učenici četvrtog i petog razreda tri ćuprijske osnovne škole, „Vuk Karadžić“, „13. oktobar“ i „Djura Jakšić“.

„Deca su pokazala da znaju dosta o ekologiji. Zaštita životne sredine je interdisciplinarna oblast i niz znanja iz biologije, hemije i fizike nas upućuje na logična rešenja u oblasti zaštite životne sredine“, rekla je Milošević.

Učenici dramske sekcije OŠ „Vuk Karadžić“ odigrali su predstavu „Dodole sa Morave“ u kojoj prikazuju narodne običaje koji su vezani za vodu.

Ova manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede i opštine Ćuprija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.