U trendu

U Novom Sadu javna komemoracija na godišnjicu pada vojnog helikoptera

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu organizovali su večeras javnu komemoraciju povodom godišnjice nesreće u kojoj je nastradala četvoročlana posada vojnog helikoptera, dvojica medicinskih radnika i tek rodjena beba iz Novog Pazara.

Okupljeni gradjani su na Trgu republike u Novom Sadu, kako se navodi u saopštenju, palili su sveće i postavljali ih na tlo tako da formiraju latinično slovo „H“, dok su svojim telima napravili krug i na taj način prikazali heliodrom na koji major Omer Mehić, njegove kolege i putnici te noći nisu uspeli da slete.

Glumac Milorad Kapor pročitao je resital u kojem je istakao hrabrost vojnika i medicinskog osoblja koji su 13. marta 2015. godine učinili sve da spasu život novorodjenom detetu, ali i podsetio na to da krivci za tragediju nisu odgovarali, navodi se u saopštenju.

„Ovde sada nema pravde. Vi, koji ste rodjeni za visine, sad pod zemljom ležite, a talog i mulj vas gleda sa visine i kleveće vaše časno ime“, kazao je Kapor.

Posle komemorativnog skupa na Trgu republike, okupljeni gradjani su otišli do obližnje Saborne crkve, gde su zapalili sveće za žrtve nesreće.

Kako se navodi u saopštenju, zvanična istraga o nesreći je pokazala da je medicinski transport bebe od Raške do Vojnomedicinske akademije u Beogradu inicirao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je vojnu akciju zahtevao tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Pri tom su, kako se navodi, prekršene propisane procedure i „lanac komandovanja“ u Vojsci Srbije.

„Pod do sada nerazjašnjenim okolnostima, posadi helikoptera je naredjeno da umesto na heliodrom kod Vojnomedicinske akademije sleti na maglom obavijeni aerodrom ‘Nikola Tesla’, uprkos tome što letelica nije bila opremljena uredjajima za let po noći i u magli“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.